Etno-grupa Iva pjesmom pozdravila Trebinje

Ratomir Mijanović
Etno-grupa Iva pjesmom pozdravila Trebinje

Trebinje - Etno-grupa "Iva" iz Doboja prvi put je nastupila u Trebinju, a na Trgu slobode u ovom gradu publika je bila oduševljena ljepotom glasova članova ovog sastava.

Brojni Trebinjci kažu da je nastup održan u ponedjeljak uveče bio zaista za pamćenje, a organizator koncerta bio je tamošnji Kulturni centar.

Na repertoaru grupe koja ima jedanaest članova su vokalna i vokalno-instrumentalna djela narodne muzike, koju izvode u originalnom ili modernom aranžmanu, ali i kompozicije srpske crkvene i duhovne baštine.

Među pjesmama grupe "Iva", koje su osvojile publiku, su "Snijeg pade", "Dobro došo Hriste", "Trilogija"...

Umjetnički rukovodilac grupe Saša Pavlović ističe da "Iva" baštini originalno tradicionalno pjevanje, a posljednjih godina upustili su se i u kreativnu avanturu-interpretacije muzičke tradicije. Na taj način oni kombinuju izvorne pjesme sa elementima modernih muzičkih pravaca - džeza, roka...

- U ovom muzičkom žanru Balkan danas preuzima Evropu i svijet, zbog čega će muzički sastavi sa naših prostora, koji stvaraju na narodnoj muzičkoj tradiciji, biti sve traženiji - vjeruje Pavlović.

Ističe da je veliki dio srpske muzičke baštine zaboravljen, zbog čega im često treba mnogo vremena da nađu i kreativno ožive neku tradicionalnu pjesmu.

- Ritam, muzika i melodika naših napjeva su veoma snažni i izazovni, a to samo govori koliko je naš čovjek iz naroda, još od srednjeg vijeka, bio umjetnički nadaren. Mi smo najbogatija zemlja što se tiče melodike i u tom smislu Evropa kasni za nama, a Americi će trebati još 400 godina da nas sustigne - smatra Pavlović.

Sa "Ivom" na koncertima nije lako pjevati, dodaje Pavlović, jer malo ko u publici zna pjesme koje su članovi ove grupe oživjeli.

Podsjeća da pravo bogatstvo leži u srpskoj izvornoj muzici.

- Želimo da pokažemo zapadu upravo to blago naših napjeva - rekao je prvi čovjek "Ive".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana