EPK 2024. godine: Banjaluka predstavila aplikaciju u Briselu

Milanka Mitrić
EPK 2024. godine: Banjaluka predstavila aplikaciju u Briselu

Banjaluka - Dvije i po godine smo radili na pripremi kandidature i riječ je o zaista obimnom poslu na pripremi niza projekata koji bi, zapravo, trebalo da budu osnova te aplikacije.

Imali smo dugu i napornu prezentaciju sa pitanjima koja su se odnosila na različite sfere života kod nas. Očekujemo najbolje, mi smo sa svoje strane učinili sve i sa optimizmom čekamo odluku. 

Rekao je ovo gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, nakon što je tim za kandidaturu Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine danas u Briselu predstavio svoju applikaciju.

Osim Banjaluke, u Briselu su svoje aplikacije predstavili Mostar i norveški Bodo. Konačni rezultati biće objavljeni sutra oko podne, a pobjednik će biti izabran po zbiru glasova, a na osnovu prezentacije, aplikacije i odgovara na pitanja. U obzir se uzima i posjeta članova EPK svakom od gradova kandidata. 

- Naglašavam da je ovo nevjerovatna razvojna šansa za naš grad, jer grad sa ovom titulom dobija potpuno nov identitet i novu dimenziju, pogotovo u međunarodnim okvirima. Kultura za sobom vuče veliki broj dolazaka ljudi u naš grad, međunarodnu reputaciju i to bi bio potpuno novi momenat u razvoju našeg grada - dodao je Radojičić.

Zajedno sa banjalučkim timom, u Briselu su i načelnici partnerskih gradova u ovom projektu, Bihaća i Jajca - Šuhret Fazlić i Edin Hozan.

Projekat u Briselu su branili Radojičić, Fazlić i Hozan, zajedno sa članovima tima, a to su: Monika Ponjavić, Saša Đorđević, Marko Bilbija, Dijana Grbić, Mirjana Galić, Ognjen Šukalo i Nikola Kužet.

- Mi smo u istom projektu, jer je ovo zajednički projekat naša tri grada. Želimo da svim građanima BiH ponudimo nešto novo i optimističnije, a kompletan projekat smo pripremali sa puno želje i dobre energije - rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Aplikaciona knjiga kojom se Banjaluka bori za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine objavljena je sinoć. Pod sloganom "Suprotnosti se privlače", te lajtmotivom "Suočavanje", strategiju čine četiri ključne teme: "Naizmjenična struja", "Punjenje baterije", "Iskra" i "Nova energija". 

- Prezentacija je bila fantastična, tako da komisija poslije nje nije imala pitanja vezana za kulturu, ali su imali o projektu koalicija gradova. Ukoliko dobijemo titulu, plan je da se saradnja širi na deset ostalih gradova - objasnila je članica tima Monika Ponjavić.

Ona je  dodala da smatra da je na komisiju ostavljen izuzetno dobar i pozitivan utisak. 

- Nadam se dobrom ishodu, jer smo najbolje što smo mogli uradili to što je do nas . Odlučivaće nijanse - naglasila je Ponjavić. 

Program se sastoji iz dva pola, uz pomenute četiri programske struje i ukupno 72 projekta, od čega je njih 80% dobijeno putem poziva.

- Naizmjenična struja je ona koja mijenja smjer. Promijeniti svoj smjer nije uvijek najlakši zadatak. Samim tim, "Naizmjenična struja" nastoji napraviti prvi, neophodni korak u transformisanju Banjaluke, ali i Bosne i Hercegovine, države koja je prekinula najduži period mira u Evropi, u otvoreno, multikulturalno evropsko društvo - naznačeno je o ovom segmentu projekta

. Za drugu fazu projekta naglašeno je da će se baviti problemima grada, te nedostatkom kapaciteta (ljudi, prostora, povezanosti).

"Iskra" je treća faza i simboliće spajanje. Fokus ove faze stavljen je na kulturno i istorijsko nasljeće, te pronalazak inovativnih načina predstavljanja u kontekstu savremenog doba. "

- Ključ u stvaranju nove energije je natjerati nešto da se pomjeri. U našem slučaju, sa mrtve tačke. "Nova energija" dovodi kulturu i umjetnost u vezu sa prirodom, na neočekivana mjesta, istovremeno podižući svijest o životnoj sredini i doprinoseći njenom očuvanju i zaštiti – dodaje se o posljednjoj fazi projekta. 

Aplikaciju su, uz pomoć banjalučke kulturne scene, osmislili, napisali i dizajnirali: Monika Ponjavić, Vuk Radulović, Marko Bilbija, Saša Đorđević, Bojan Galić, Mirjana Galić, Dijana Grbić, Nemanja Milenković, Ognjen Šukalo i Nikola Kužet.

Projekat i program se oslanja na Strategiju razvoja kulture banjaluka 2018-2028, strateški dokument koji je junu 2018. usvojen na Skupštini Grada, i tako postao prvi strateški dokument razvoja kulture na nivou grada u Bosni i Hercegovini. 

Pomenuta aplikacija daje odgovore na oko 40 pitanja predstavljenih kroz 7 poglavlja:  doprinos dugoročnoj strategiji, kulturni i umjetnički program, evropska dimenzija, participacija, menadžment i kapacitet za implementaciju.

Prenos proglašenja pobjedničkog grada biće obezbijeđen na zvaničnoj "Fejsbuk" stranici Grada Banjaluke,  sutra od 11.30 časova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana