Enciklopedija mitskih stvorenja “Mitopedija” stiže pred najmlađu čitalačku publiku

Ilijana Božić
Enciklopedija mitskih stvorenja “Mitopedija” stiže pred najmlađu čitalačku publiku

BANjALUKA - Priče o čudesnim bićima, te o njihovim zgodama i nezgodama u magičnom svijetu, objedinjena u enciklopediji mitskih stvorenja “Mitopedija”, ukrašena šarolikim ilustracijama ovog mjeseca biće dostupna u knjižarama na radost najmlađih čitalaca.

Knjiga će biti objavljena u izdanju “Lagune”, a namijenjena je školarcima od sedam godina do 12 godina. Pisana je ćirilicom, a ove raznovrsne priče na srpski jezik prevela je Dijana Radinović. Iz “Lagune” su saopštili da su ove divne priče o neobičnim i fantastičnim bićima pravo nadahnuće za najmlađu publiku.

- One će decu da nagnaju da sama pričaju priče i crtaju, a upoznaće ih i s različitim kulturama. Jeste li čuli za Anansija, pauka iz afričkih priča koji menja obličje? Ili za Tanukija, ljupku ali i vragolastu životinju iz japanskih predanja - naveli su iz “Lagune”.

Mitovi i legende su tradicionalne priče koje se prenose s koljena na koljeno. One nam donose najrazličitije priče o tajanstvenim čarobnim bićima koja žive među nama. One nam i objašnjavaju kako je nešto nastalo, recimo kako je nastala oluja ili kako je nastalo more.

U opisu “Mitopedije” navedeno je da je ova knjiga za najmlađu publiku mali vodič za put oko svijeta koja im otkriva sva ta čudnovata bića.

Na početku djela dječaci i djevojčice moći će da vide kako izgleda mapa svijeta u “Mitopediji”, te da pročitaju kako je Kecalkoatl stvorio ljude, te o gromovitoj ptici, ali i o Kerberu i Heraklu.

U knjizi su sadržane priče mitova i legendi iz Sjeverne i Južne Amerike, Evrope, Afrike, Azije, Australije i Okeanije.

Tako, recimo, one priče koje dolaze iz Sjeverne i Južne Amerike upoznaju čitaoce s mitskim čudovištima iz amazonske džungle, i govore o moćnim božanskim životinjama tamošnjih naroda, te o nastanku svijeta. 

Ova zabavna i poučna knjiga korisna je kako za mališane tako i za roditelje i sve one koje zanimaju priče o zanimljivim i čudnovatim stvorenjima.

Priča iz džungle

- Prema lokalnim predanjima, amazonskim prašumama tumara crvenkasta zver nalik medvedu: čudovišni mapingvari. Iako je ogroman, spretan je i polako se i nečujno provlači kroz rastinje, pa i ako jeste u blizini retko će se čuti. Međutim, može da se namiriše jer se iz njegovog čupavog krzna širi odvratan smrad belog luka, balege i trulog mesa - stoji zabilježeno u knjizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana