Emocije klizile na krilima Labudovog jezera

M. Pijetlović foto: V. Stojaković
Emocije klizile na krilima Labudovog jezera

Banjaluka - Pozitivna energija, euforija i ono slatko iščekivanje pred spektakl, ali i velika gužva u svim ulicama i ispred same dvorane "Borik" ispunili su Banjaluku u četvrtak uveče pred nastup najpoznatije baletske trupe na svijetu, Carskog ruskog baleta.

I nekoliko mjeseci pred ovaj grandiozni kulturni događaj, karte su bile rasprodate do posljednjeg mjesta, čemu svjedoči prepuna dvorana, u kojoj je publika sa velikom pažnjom pratila svaki pokret plesača koji su izveli "Labudovo jezero" Petra Iljiča Čajkovskog.

U baletskoj predstavi su igrali primabalerina Carskog ruskog baleta Lina Seveliova i njen partner Nariman Bekzhanov, u ulogama Odete i princa Zigfrida, sa još 39 umjetnika, koji su prije nastupa održali čas baleta u plesnoj školi "Gema" u Banjaluci.

Ovi istinski umjetnici poručili su da će se potruditi da publici donesu dašak svjetski poznatih pozorišta u kojima izvode "Labudovo jezero", jednu od najboljih i najpoznatijih baletskih predstava.

Zoran Đurić, direktor "Kvin estrade", koja je organizator ovog gostovanja, rekao je da su se potrudili da poštuju sve tehničke parametre koje ovaj balet zahtijeva.

- Nažalost, mi nemamo adekvatnu dvoranu za izvođenje baleta, ali smo se potrudili da scenu napravimo maksimalno približno onoj izvornoj - istakao je Đurić.

A sa prvim taktovima "Labudovog jezera" publika je na trenutak zaustavila dah, kada su na scenu izašli savršeno uvježbani baletski umjetnici, čiji su lakoća pokreta i raskošni kostimi izazvali oduševljenje, a gotovo svaki dio ove baletske predstave, igrane u dva čina, popraćen je gromoglasnim aplauzima.

Ova priča je satkana od bezbroj čarobnih niti izuzetnih i snažnih emocija, a privilegiju da upije svaku njihovu kapljicu imala je i brojna publika u Banjaluci.

I nakon predstave mnogi nisu mogli da sakriju uzbuđenje, ali ni pomalo crvene dlanove, koje nisu štedjeli da bi nagradili umjetnike Carskog ruskog baleta.

- Imala sam priliku da ovaj balet pogledam na brojnim inostranim pozorišnim scenama, ali sam sa posebnom emocijom pratila izvođenje u svom gradu. Zaista neopisivo. Presrećna sam što smo imali priliku da doživimo nešto jedinstveno i definitivno nam treba više ovakvih divnih događaja - rekla nam je jedna Banjalučanka nakon završetka predstave.

Baletu su, pored brojne publike, prisustvovale brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Banjaluke i Republike Srpske, između ostalih predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, te generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

"Krcko Oraščić"

Direktor "Kvin estrade" Zoran Đurić je rekao da u planu za kraj godine ima još jedno gostovanje Carskog ruskog baleta sa predstavom "Krcko Oraščić". Ova baletska trupa nastupala je na svim kontinentima. Prije Republike Srpske nastupali su u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana