Emir Kusturica: Film još nije završen

Aleksandra Madžar
Emir Kusturica: Film još nije završen

Višegrad - Kada se prije nekoliko dana pojavio spisak filmova koji su uvršteni u program Kanskog festivala, iznenađujuće za javnost i filmske stručnjake bila je spoznaja da među izabranim nije novi film Emira Kusturice "Na mliječnom putu".

I dok su ruski mediji pisali kako je Kusturica izjavio da se to sve dešava zbog njegovih dobrih odnosa sa Rusijom, te da zbog toga film nije u selekciji, slavni reditelj je demantovao takve tvrdnje, objašnjavajući razloge zbog kojih film neće biti prikazan na festivalu.

- Nije tačna tvrdnja da film nije prošao kansku selekciju. Film je u mnoštvu problema sa optičkim trikovima i nije još završen. On je kao takav prikazan u Višegradu, to je bila kontrolna projekcija, a pojedini mediji su to nazvali pretpremijerom, što je pogrešno. To nije bila nikakva pretpremijera - istakao je Kusturica.

Istakao je i važnu činjenicu da je tog dana kada je film prikazan u Višegradu, bila zaključena kanska selekcija.

- I svako normalan ko hoće da shvati shvatiće da film nije mogao ni biti upućen u Kan. Biti uzet za Kanski festival znači i neke termine, a s obzirom na to da je projekcija u Višegradu bila u isto vrijeme kada je kanska selekcija zatvorena, jasno je da film nije ni mogao biti upućen u Kan - naglasio je Kusturica.

Sve vijesti koje su se pojavljivale ovih dana podigle su mnogo prašine oko filma, koji još nije na pravi način ugledao svjetlost dana, što samo dodatno utiče na nestrpljenje publike da pogleda novo ostvarenje cijenjenog reditelja.

Priče koje su ovih dana kružile po medijima da je film poslat, ali da ga žiri nije ni pogledao, očigledno nemaju osnovu.

Nastanak scenarija

Film je urađen prema Kusturičinoj pripovijeci "U zmijskom zagrljaju", koja je objavljena u knjizi "Sto jada". Ova filmska priča snimana je na atraktivnim lokacijama na Mokroj gori, u srednjovjekovnom gradu Klobuku u blizini Trebinja i u Andrićgradu, u Višegradu. U filmu, osim Kusturice, značajne uloge igraju italijanska filmska diva Monika Beluči i priznata srpska glumica Sloboda Mićalović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana