Elegancija i raskoš na bečkom balu

Aleksandra Madžar
Elegancija i raskoš na bečkom balu

Banjaluka - Rijetke su žene i muškarci koji sebe bar jednom u mislima nisu vidjeli u prekrasnim balskim haljinama i smokingu, kako u velikim dvoranama prisustvuju raskošnom balu, a cijeli taj bajkoviti prizor praćen je zvucima klasičnih nota koje oživljava poznati orkestar.

Baš ovaj prizor iz sna Banjalučani će imati priliku da dožive na javi 14. februara 2015. godine kada će u Kristalnoj dvorani hotela "Bosna" biti održan "Bečki valcer", jedan od najznačajnijih evropskih kulturno-humanitarnih događaja.

Elegancija koja krasi bečki ples Banjalučane će muzikom uvesti u čaroban i jedinstven svijet pravih kulturnih vrijednosti, koji će najvjerovatnije postati dio zimske tradicije.

- Veza sa Banjalukom je snažna i emotivna, a naša istraživanja pokazala su da postoji veliko interesovanje društveno-kulturnih, političkih i privrednih krugova da se ta lijepa tradicija prenese i dugoročno etablira u Banjaluci - istakao je organizator bečkog bala u Banjaluci Darko Miloradović.

Objasnio je da bečki bal nije događaj koji služi samo za njegovanje visoke kulture i tradicije, nego je i odlična mogućnost da se u elegantnoj atmosferi prodube odnosi sa poslovnim partnerima i sklope nova poznanstva sa donosiocima odluka iz diplomatije, društva, politike, medija i ekonomije iz Banjaluke i Beča.

Svi koji budu dio ovog spektakularnog događaja imaće priliku da plešu uz bečki ansambl "Johannn Strauss ensemble Njien", koji je najpoznatiji po popularizaciji valcera.

Miloradović je podsjetio da je februar mjesec u kojem se u Beču održi oko 400 balova tokom balske sezone, koja počinje 11. novembra i traje do kraja karnevala, te da je i to jedan od razloga što u istom periodu ples dolazi i u Banjaluku.

- Simpatično nam je zvučalo i to što je 14. februar Dan zaljubljenih. Želimo da se Banjalučani zaljube u događaj koji organizujemo - rekao je on.

Prethodne tri godine bal je uspješno organizovan u Beogradu, o čemu svjedoče i mnogobrojni medijski izvještaji puni riječi hvale. Bečki bal, osim što je kulturna manifestacija koja ima za cilj da stvori nove i produbi postojeće društvene, kulturne, političke i ekonomske veze između Banjaluke i Beča, odnosno Austrije i Republike Srpske, takođe će u Banjaluci imati i humanitarni karakter, kroz lutriju koja je sastavni dio kulturnog događaja.

Kompletan program još nije poznat, kao ni cijena ulaznice, ali, kako je rekao Miloradović, ponude će se slati kompanijama i institucijama koje za ovu priliku mogu da zakupe sto.

- Naše iskustvo govori da je to varijanta u kojoj možemo da kanališemo kapacitete. Ne bismo voljeli da raspišemo da svako može da dođe jer bismo imali problem sa mjestima. Ovakav način rezervacija se i u Beogradu pokazao kao dobra praksa - kaže Miloradović.

Dres kod

- Uobičajeno je da na balovima dame nose balske haljine, a gospoda smoking, frak ili, ukoliko je neko vojno lice, gala vojnu uniformu. Međutim, iskustvo iz Beograda pokazalo je da za ovakvu vrstu događaja, koji na našim prostorima nisu bili česti, ljudi budu u situaciji, a posebno gospoda, da ne mogu  naći adekvatnu garderobu. Onda se najčešće odluče da idu kod krojača, što dugo traje i skupo je. Mi smo tu situaciju malo olakšali. Dame treba da se pojave u balskim haljinama, a gospoda u smokingu, fraku, gala uniformi ili u tamnom odijelu sa kravatom - naglasio je Darko Miloradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana