Elčić: Prvi srpski film o podmetanju tuđe krivice Srbima

Srna
Elčić: Prvi srpski film o podmetanju tuđe krivice Srbima

Beograd - Autor filma "Mučni teret podmetnute krivice" Dragan Elčić izjavio je da njegov film, koji se bavi slučajem generala Novaka Đukića, koji će danas premijerno biti prikazan u Beogradu, priča univerzalnu priču o devedesetim godinama prošlog vijeka kada je crno zarad geopolitike postajalo bijelo, a očigledna laž pobijedila istinu.

Elčić je naglasio da je ovo prvi srpski film o tuđoj krivici za zločine koji su podmetnuti Srbima i da očekuje da će, kao takav, biti pozivan na festivale i da će ga makar Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Republike Srpske emitovati u udarnim terminima.

"Nažalost, o srpskoj krivici za sve i svašta tokom devedesetih snimljeno je desetine dokumentarnih filmova i oni su listom nagrađivani na svjetskim festivalima, bez obzira sa koliko su tendencija pričali priču. Ovo je prvi srpski film o tuđoj krivici", rekao je Elčić za "Večernje novosti".

On je pojasnio da njegov film ne govori samo o 32 rekonstrukcije zločina u Tuzli koje su, osim srpskih, radili i stručnjaci iz Francuske i Izraela, već je u centru filma intimna ispovijest generala Đukića.

"U centru filma je intimna ispovijest čovjeka koji ne zna zašto je utamničen i osramoćen i koji se pita:žA šta ćemo sa istinom?ž", rekao je Elčić.

On je naglasio da je Tuzlanska kapija u njegovom filmu metafora za procjep u savjesti čovječanstva kroz koji realno postaje nadrealno, a razuman čovjek pristaje da bude obmanut zbog "opšteg dobra".

"Dokumentarac svjedoči da nije moguće da jedna granata napravi dva kratera, kao i da je van pameti da automobil koje se nalazi u blizini eksplozije, umjesto da bude oduvan, biva privučen krateru. Od jedne granate i jedne eksplozije čak 60 žrtava biva povrijeđeno iz tri snopa gelera koji dolaze iz tri različita pravca", iznio je neke od detalja filma Elčić.

U eksploziji granate na Tuzlanskoj kapiji, koja je navodno ispaljena sa srpskih položaja 25. maja 1995. godine, poginulo je 71 lice, a više od 150 je ranjeno.

Za granatiranje je, na osnovu tendencioznog vještačenja Berka Zečevića poznatog po "ekspertizi" i za Markale, osuđen srpski general Novak Đukić prvo na 25, a potom na 20 godina robije.

Nakon odležanih sedam godina zatvora u Foči i veoma narušenog zdravlja, bivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske okupio je međunarodni ekspertski tim od 400 ljudi koji, su rekonstrukcijom događaja sa Tuzlanske kapije na poligonu Nikinci, poslije dvije godine iz temelja srušili laži o srpskoj krivici za masakr.

Odbrana generala Đukića je 2010. godine formirala Fondaciju "Pravda za Novaka Đukića", a potom i Tim za odbranu, s ciljem da se putem ekspertiza - naučnih eksperimenata dokaže da se tragičan događaj sa takvim posljedicama nije mogao dogoditi dejstvom granate, posebno sa aspekta dejstva granate 130 milimetra na živu silu i materijalna sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana