“Džez poezi kabare” : Jedinstven spoj džeza i poezije

Aleksandra Madžar
“Džez poezi kabare” : Jedinstven spoj džeza i poezije

Banjaluka - Zaljubljeni u poeziju, vođeni muzikom i potrebom da svoj talenat i kreativnost najiskrenije podijele sa onima koji osjećaju govor njihovih duša Saša Berendika, Nebojša Kuruzović i džez bend “Kombajn kvartet”, zajedničku ljubav pretvorili su u jedinstven “Džez poezi kabare” koji je pravo osvježenje na domaćoj kulturnoj sceni.

I oni sami kažu, da im je teško od početka do kraja objasniti koncept njihove umjetničke grupe, ali smatraju da to donekle i treba tako da bude.

- To je džez, muzika koja uvijek ostavlja prostor za improvizaciju i  budi slobodu - kazao je Berendika.

Taj savršen osjećaj nepredvidivosti koji se može oživjeti samo iskrenim emocijama, mogli su doživjeti svi prisutni na njihovom prvom koncertu u aprilu.

Kuruzović, koji je govorio svoju poeziju, ali bio i moderator koji je u pauzama zabavljao publiku ispričao je da odavno piše, ali da nikada nije razmišljao da izda knjigu.

- Uvijek sam želio da imam žive nastupe, jer je poezija umjetnost trenutka. Mi pravimo čudnu kombinaciju unikatne poezije i pjesama praćenih autorskom muzikom - kazao je on.

Trenutno na repertoaru imaju dvanaest pjesama koje je publika u toj umjetničkoj formi sa oduševljenjem prihvatila.

-  Zaista mi je bilo lako na koncertu izvesti sve to, ali i je i suviše teško opisati šta mi radimo. Može se reći da je to mješavina stendapa, poezije sa sekvencama pjevanja i vrhunske svirke - istakao je Kuruzović.

Najbitnije je, kako kažu da rade iskreno, jer ovakav izraz ne postoji u ovom dijelu Evrope, a njima je, dodaju taj spoj prirodan i neodvojiv, kao i  džez, poezija i vino.

Ponosni su što imaju čast da sarađuju sa “Kombajn kvartetom” za koje smatraju da su izuzetni i školovani umjetnici.

Iako je na početku bilo dosta komplikovano da se uklope i nađu kompromis kada na sceni zavladaju emocije, uspješno su pronašli način kako da prate jedni druge.

Kuruzović se prisjetio i osnovne škole, kada je dobijao jedinice jer nije uspijevao da nauči pjesmice napamet.

- Uvijek se zezamo na koncertima, jer sam imao taj problem, a i slabovida sam osoba, pa ne mogu da čitam. Međutim, desilo se čudo, u Kini su mu naučili da su mozak i srce povezani, da je to jedan organ, pa sam tako i ja naučio sve svoje pjesme napamet - naglasio je Kuruzović.

Da je ovo na neki način promocija džeza, ali i model po kojem se može promovisati domaća poezija, potvrdo je i Berendika.

- Kroz muziku to može da dođe do šireg broja ljudi, jer kako kažu naši bardovi pisane riječi “zalud poezija, ako ne živi na usnama mladih” - kazao je on.

Ideja i ponuda je mnogo. Razmišljaju da snime audio i video zapis, da se pojave na svim festivalima koji imaju prefiks džez,  a naglasili su da je na repertoaru i pjesma posvećena jubileju velikog Branka Ćopića koja nosi naziv “Ćopiću, oprosti”.

Teatar fest

- Ukazala nam se čast da zatvorimo Teatar fest 25 maja. a poslije toga 14. juna imaćemo još jedan koncert u Narodnom pozorištu RS. Publika može da očekuje dosta dobre muzike poezije i iskrenosti - kaže Saša Berendika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana