Džez pjevačica Natalija Havralenko za Glas Srpske: Ono sam što pjevam

Aleksandra Madžar
Džez pjevačica Natalija Havralenko za Glas Srpske: Ono sam što pjevam

Banjaluka - Malo je onih koji ne sanjaju i koji u snovima ne ostvaruju svoje najiskrenije želje. Mislima i maštom, kad se zatvore oči, najlakše je koračati putevima koji vode do ostvarenja.

 Ipak, oni uporni i posebni ne puštaju svoj talenat da živi samo u snovima, oni svoje puteve ka uspjehu prate i na javi. I sigurno je da u svima nama postoji neka naša zvijezda koja nas vodi i učini da zasijamo onda kada dođe trenutak. Baš ta zvijezda odvela je i džez pjevačicu iz Banjaluke Nataliju Havralenko na drugi kontinent, u Sidnej, gdje je snimila svoj prvi album. Prije tri sedmice vratila se u Banjaluku i vrijedno priprema promociju albuma, a za "Glas Srpske" podijelila je bogato iskustvo sa kojim se vratila iz Australije i govorila o pjesmama i ljudima sa kojima je sarađivala. Na albumu pod nazivom "Sum it Up" našle su se četiri pjesme, jedna snimljena na srpskom "Sve" i tri na engleskom jeziku, "I Wanna Change", "Stay Here" i "Sum it Up".

 

- Pjesme trenutno završavaju u studiju "Matriks audio" u Americi, finalne verzije će biti gotove za nekoliko dana. Izuzetno sam srećna što sam imala priliku da radim sa izvanrednim producentom Semjuelom Vincentom, da snimam u njegovom studiju u Sidneju, pod nazivom "Vincent Studios". Dvije pjesme potpisuje Petar Pupić, koji je završio prestižni muzički koledž "Berkli", sjajan kantautor i pijanista, koji je zajedno sa Semjuelom radio muzičke aranžmane za pjesme, a druge dvije sam komponovala sama - ispričala je Natalija.

Rad sa Semjuelom, kako kaže, bio je nevjerovatan.

- Mogu da kažem da je zaista jedna od najtalentovanijih osoba koje poznajem. Njegov pristup radu, kreativnost, posvećenost, disciplina i razumijevanje inspirisali su me da dam sve od sebe, da sebi postavljam visoke ciljeve i da se nikada ne zadovoljavam sa "dobrim", već da uvijek stremim ka odličnom - priča Natalija.

 U njoj je, objašnjava, postojala i velika doza treme, jer se našla u situaciji da sarađuje sa čovjekom koji je radio sa velikim svjetskim zvijezdama, poput Džamirokvaja, Brajana Adamsa, "Simpli reda", Tejlor Svift i mnogim drugim.

- Pored produkcije i miksa odsvirao je bubanj, bas gitaru, električnu i akustičnu gitaru na sve četiri pjesme. Njegova produkcija je na svjetskom nivou, takav tretman su dobile i moje pjesme. Danas sam presrećna i neizmjerno zahvalna, jer imam proizvod koji može da se sluša bilo gdje na ovom svijetu - ponosna je Natalija.

Teško joj je da opiše pjesme, jer, kako kaže, ne može da ih svrsta u neki muzički žanr.

- Sve četiri su različite, ali imaju jednu sličnost, a to je da ja vjerujem u ono što pjevam svim svojim bićem. Mislim da se to može čuti, čak i u pjesmama koje je Petar pisao za mene. Zaista ih nosim i osjećam kao da je svaka nota izašla iz mene. Mislim da je to najbitnija stavka u pjevanju, biti uvjerljiv - naglasila je talentovana pjevačica.

U njenim pjesmama čuje se dosta uticaja američke R’n’B muzike i alternativnog popa.

- Ljudi mene vide kao džez pjevačicu, što mi imponuje. Volim džez i vjerovatno najviše slušam taj muzički pravac, ali je muzika koju sam snimila ono što sam stvarno ja. Nepredvidiva i kompleksna i jednostavna, vesela, lijepa, teška, tužna, utegnuta i još mnogo toga, baš kao i svaka žena. Pišem o ljubavi, tekstovi su stvarni - objasnila je Havralenko.

Istakla je da svim srcem vjeruje u ono što radi, te da je svom "poslu" posvećena maksimalno i da ne gubi fokus.

- Osjećam odgovornost u smislu da želim da stvaram muziku koja je plemenita i kvalitetna, da pišem o stvarnim trenucima i da publici, a posebno mladim ljudima, pokažem da se snovi mogu ostvariti na dostojanstven način, naravno uz mnogo rada - zaključila je Natalija.

Znanje koje je stekla studirajući džez pjevanje na Muzičkom konzervatorijumu u Beču mnogo joj je pomoglo ovaj put.

- Predmeti koji obuhvataju analizu muzičkih aranžmana ili osnove snimanja u studiju su mi bili od velike koristi tokom snimanja u Sidneju, jer sam već imala znanje o tome kako se pjesme grade i kako rad u studiju funkcioniše - objasnila je Havralenkova.

Snimanje spota

- Prvi spot snimamo početkom aprila. Izabrala sam pjesmu pod nazivom "Sve" čiji sam autor. Angažovala sam ekipu čiji rad izuzetno poštujem. To su momci iz Banjaluke, Mladen Marijanović, kojem sam povjerila režiju i kamerman Siniša Stjepanović, moj dugogodišnji prijatelj i saradnik. Lokacija na kojoj će se spot snimati je famozna i jedinstvena. Mislim da publika neće povjerovati da nešto tog tipa postoji kod nas - najavila je Natalija Havralenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana