Džez pjevačica Natalija Havralenko za Glas Srpske: Improvizacija najprivlačnija u džezu

Aleksandra Madžar
Džez pjevačica Natalija Havralenko za Glas Srpske: Improvizacija najprivlačnija u džezu

Banjaluka - Glasom iz kojeg, pored nevjerovatne ljepote i emocije koja "ruši sve pred sobom", izbija sigurnost i moć talenta, publiku, a posebno zaljubljenike u džez note, osvojila je džez pjevačica Natalija Havralenko.

Ovih dana Natalijin glas, ali i lijepo lice, zapalili su  društvene mreže i TV ekrane. Mlada muzičarka koja je iz Banjaluke otputovala u Beč da studira džez pjevanje na Muzičkom konzervatorijumu često boravi u Banjaluci, a nedavno je sa Marijom Šestić snimila kaver za pjesmu britanske pjevačice i tekstopisca Corinne Bailey Rae "Put Your Records On ". Poslije toga objavila je kaver za džez standard "In A Sentimental Mood", kojim je pokazala svu ljepotu ovog muzičkog žanra.

Za "Glas Srpske" pričala je o planovima, ljubavi prema džezu i domaćoj džez sceni.

- Drago mi je što publika pozitivno reaguje na našu obradu pjesme " Put Your Records On ". S obzirom na to da smo Marija i ja dugogodišnje prijateljice, ideja o duetu je uvijek negdje lebdjela u vazduhu. Kada sam odlučila da snimim nekoliko kaver pjesama i da se predstavim široj publici, pozvala sam Mariju. Ona je izabrala pjesmu koju smo snimile u Sarajevu, zajedno sa Aleksandrom Mihićem na gitari i Draganom Markovićem na klavijaturi - ispričala je Havralenko.

Snimajući ove kavere, imala je samo jednu namjeru, a to je, kako kaže, da pokaže publici nešto što ona zaista jeste.

- Džez je svakako jedan od dominantnih dijelova mog umjetničkog bića. Privukao me prije nekoliko godina, a do tada sam najviše slušala i pjevala američku r'n'b, soul i pop muziku. Senzibilitet i slobodna improvizacija, činjenica da bi to bilo jedno sasvim novo i nepoznato muzičko područje za mene, učinili su da se zaljubim u džez - objasnila je Havralenko.

Oba video-spota snimio je Banjalučanin Siniša Stjepanović, a ova talentovana muzičarka najavila je i treći kaver. Obrade i video-zapisi, logično, uvod su u njenu novu životnu priču, a to je autorski rad.

- Srećna sam što mogu da najavim svoj prvi EP (Extendend Play), na kojem trenutno vrijedno radimo, a publika će imati priliku da ga čuje u septembru - istakla je Natalija.

Najavila je i koncert koji će ovog ljeta održati u Banjaluci sa jednim od najuticajnijih džez bendova u BiH, momcima iz "Sarajevo Jazz Guerilla".

Posljednje tri godine aktivna je i na muzičkoj sceni u Beču. Austrijski Imigracioni fond počastvovao ju je zvanjem ambasadora integracije, pa često nastupa za njih.

Mlada Banjalučanka, koja je stekla veliko iskustvo i znanje studirajući u Beču, smatra da u Republici Srpskoj ne postoji džez scena, ali da ima sve više onih koji su na dobrom putu da je grade.

- Ako je džez ili bilo koji pravac nešto za čim publika žudi, biće i scene. Momci iz "Kombajn kvarteta" su sjajni! Imala sam priliku da pjevam sa njima prošle godine i zaista sam uživala - dodala je Havralenko, koju ovih dana posebno inspiriše džez diva Dee Dee Bridgewater.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana