Džez festival "Nišvil" u Trebinju u drugoj polovini avgusta

Srna
Foto: srna

TREBINjE - U Trebinju bi 20. i 21. avgusta trebalo da bude održan džez festival "Nišvil" koji će okupiti zvučna imena ove umjetnosti, izjavio je osnivač i direktor niškog džez festivala Ivan Blagojević.

Blagojević je rekao novinarima, nakon sastanka sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem i pomoćnikom ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanjom Đaković, da bi ovaj festival u Trebinju trebalo da bude održan sedmicu dana poslije niškog festivala.

On je istakao da je namjera organizatora da se u narednih pet godina stvori jedan autohtoni festival koji bi privukao veliki broj posjetilaca.

"Ideja je da ove godine započnemo dvodnevni festival, a narednih godina da produžavamo njegovo trajanje. Imali bismo prateće sadržaje u konceptu kako Niš to radi. S obzirom na to da je Trebinje grad kulture, cilj nam je da napravimo umetnički festival", rekao je Blagojević.

Đakovićeva je navela da je danas održan prvi radni sastanak kada je riječ o organizaciji džez festivala u Trebinju, a slijedi detaljnije razrađivanje programa i koncipiranje festivala.

"Trebinje ima razvijen festivalski život, a nedostaje mu festival džez muzike. Ono što je posebno važno jeste da nema festivala u Trebinju koji nema svoju publiku", rekla je Đakovićeva.

Ona je dodala da je Trebinje, ne samo grad turizma, nego i kulture, ističući da će resorno ministarstvo podržati kvalitetne kulturne sadržaje u Republici Srpskoj.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić izrazio je nadu da će ovaj festival privući nove posjetioce u grad i naglasio da je Gradska uprava Trebinje spremna da maksimalno odgovori zadatku njegove organizacije.

Internacionalni džez festival "Nišvil" najposjećeniji je džez festival jugoistočne Evrope koji se već 27 godina održava na Niškoj tvrđavi i na drugim lokacijama u gradu na Nišavi.

Ministarstvo kulture Srbije proglasilo je ovaj festival manifestacijom od nacionalnog značaja, a Turistička organizacija uvrstila ga je u zvaničnu sajamsku ponudu širom Evrope. Uticajni britanski dnevni list "Gardijan" uvrstio je "Nišvil" u top 10 džez festivala u svijetu. Na festivalu su tokom prethodnih godina nastupila zvučna svjetska i domaća džez imena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana