Džejms Paterson najplaćeniji pisac

Priredila: Mirna Pijetlović
Džejms Paterson najplaćeniji pisac

Njujork - Džejms Brendan Paterson, američki majstor "krimića", najplaćeniji je pisac na svijetu prema listi časopisa "Forbs".

Paterson se u 2016. može pohvaliti zaradom od čak 95 miliona dolara, a u svojoj dugoj karijeri prodao je 300 miliona primjeraka knjiga na svim kontinentima.

Društvo pisaca koji najviše zarađuju prave mu Džef Kini, Džoan K. Rouling, Stiven King i Džon Grišam. Inače, djela ovog pisca prevodi i objavljuje većina izdavačkih kuća u Srbiji, pa su dostupna i čitaocima u Republici Srpskoj. Pošto je napisao nekoliko uspješnih trilera, Paterson je ranih devedesetih došao na ideju da kreira lik afroameričkog heroja u okviru tog žanra. Ideja je dovela do niza bestselera, čiji je glavni akter forenzički psiholog Aleks Kros, postao jedan od najpoznatijih likova u detektivskoj literaturi i inspiracija za dva filma. Riječ je o filmovima "Poljubi djevojke" iz 1997. i "Prikrada se pauk" iz 2001 (oba sa Morganom Frimenom u ulozi Krosa).

Paterson živi u Palm Biču na Floridi, gdje radi kao direktor marketinške agencije. Dobitnik je nagrade "Edgar", koja se dodjeljuje za najbolja debitantska ostvarenja u oblasti kriminalističkog žanra, za roman "The Thomas Berryman Number".

Drugi na "Forbsovoj" listi je autor popularnog dječijeg serijala "Diary of a Wampy Kid" Džef Kini sa 19,5 miliona, a treća je književnica koja je stvorila jednog od najpopularnijih dječaka čarobnjaka, Harija Potera, Džoan K. Rouling sa 19 miliona dolara. 

Na četvrtom mjestu je autor trilera Džon Grišam sa 18 miliona, a iza njega je majstor horora Stiven King sa 15 miliona dolara zarade.

Jednak iznos zaradile su kraljice ljubavnih romana Nora Roberts i Danijela Stil, a iza njih sa 14 miliona dolara zarade je E. L. Džejms, autor bestselera "Pedeset nijansi sive", po kojoj je snimljen i istoimeni film.

Deveto mjesto sa 10 miliona dolara zarade dijele književnici Veronika Rot i Džon Grin, nenadmašni u žanru književnosti za mlade i nova na listi Pola Hokins, čiji je prvenac "Djevojka u vozu" postao svjetski bestseler prošle godine i još se dobro prodaje. Pošto za nekoliko mjeseci stiže i filmska adaptacije ove knjige, nema sumnje da će od svog djela i dalje odlično zarađivati. 

Devet i po miliona dolara su zaradili Džordž R. R. Martin, tvorac kultnih knjiga po kojima je snimana i istoimena svjetski popularna serija "Igra prestola" i Den Braun i Rik Riordan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana