Dvije skulpture na poklon Bileći

Ratomir Mijanović
Dvije skulpture na poklon Bileći

Bileća - Neumorna družina zaljubljenika u kulturu, koja se u Bileći okuplja pod imenom Zavičajni klub "Osvit", iako radi u vremenu bremenitom za kulturu, "bezobrazno" se ponaša i uprkos svemu u malom gradu kao što je Bileća, uporno i uspješno radi.

Kulturni zaljubljenici i ove godine su priredili tradicionalno, četvrto po redu, likovno saborovanje "Simeon Dobrićevski". Ovo druženje završeno je u subotu uveče izložbom slika svih učesnika, ali i otkrivanjem dvaju skulptura ispred Doma kulture "Jevto Dedijer", nastalih od bilećkog kamena.

Skulptura "Čuj orle, čuj sokole" djelo je ruku vajara Mihajla Gligorića, a posvećena je trebinjskom vajaru Milivoju Bokiću.

- Iz sveg srca sam je posvetio jednom velikom čovjeku, velikom vajaru kome su ruke lomili, al' nisu polomili, kome su krila lomili, al’ nisu polomili. Dušu nikako nisu mogli da mu dotaknu - rekao je Gligorić.

Drugu skulpturu oblikovao je David Jovanović, a simbolično ju je nazvao "Bjelavac", zbog toga što je kamen za nju uzet iz mjesta Bjelave u bilećkom selu Korita.

Predsjednik "Osvita" Miodrag Ljumo Hrnjez ne krije zadovoljstvo, a ni ponos zbog ove likovne kolonije, koja je, nakon četiri saborovanja, u Bileći ostavila više od 130 umjetničkih djela.

- Čovjek prosto ne može da vjeruje da su ove dvije skulpture, koje su ovdje iznikle, nastale za četiri i po dana. Samo sabrani u jedinstvu istine i ljubavi možemo stvarati uzvišena djela, možemo trajati. Naši prijatelji u Bileći na platnu i u kamenu oživljavaju naše jezero, brda, doline, naš kamen... Prenose ljubav prema svevremenom i beskrajnom, našom tradicijom osvjetljavaju budućnost - rekao je Hrnjez.

Zavičajni klub "Osvit" iz Bileće, kako kaže Hrnjez, tokom šestogodišnjeg rada postao je prepoznatljiv, ne samo u Bileći već cijeloj Hercegovini i Republici Srpskoj.

Opravdan cilj

Hrnjez kaže da je u potpunosti opravdan cilj formiranja društva, koje je organizovanjem brojnih pozorišnih predstava, večeri poezije, gitare, harmonike, te pokloničkih putovanja znatno obogatilo "kulturno nebo" Hercegovine.

 - Ako umjetnost ne može promijeniti svijet, može da ga osvijesti - poručio je Hrnjez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana