Dvadeseta nagrada za Ničije dete

Aleksandra Madžar
Dvadeseta nagrada za Ničije dete

Beograd - Debitantski film scenariste i reditelja Vuka Ršumovića "Ničije dete" dobio je na Međunarodnom filmskom festivalu Andreja Tarkovskog "Zerkalo" nagradu za najbolju režiju.

Priznanje za režiju u Rusiji je dvadeseta, na neki način jubilarna, nagrada koju je do sada dobio film "Ničije dete".

U obrazloženju žirija navedeno je da je film Vuka Ršumovića, snimljen prema istinitom događaju, pokazao pravu snagu autentičnog autorskog filma.

- Za mene lično posebno je značajno što smo dobili nagradu za režiju na festivalu posvećenom Andreju Tarkovskom, kao i to da je jedan od članova žirija bio i slavni ruski reditelj Aleksandar Sokurov - rekao je Ršumović.

Film "Ničije dete" na samom početku svog života na velikom platnu ovjenčao se glavnom nagradom publike koja se dodjeljuje za najbolji film prikazan u selekciji "Nedjelja međunarodne filmske kritike" na prestižnom venecijanskom festivalu.

Radnja filma koji je osvojio Veneciju, a koji srpskom narodu služi za ponos, oživljena je po istinitom događaju koji gledaoce vraća u rano proljeće 1988. godine u planine BiH. Tada su lovci među vukovima pronašli divljeg dječaka. On je dobio ime Haris i poslat je u centralno prihvatilište SFRJ u Beogradu, gdje počinje njegova socijalizacija.

- Ova priča na neki način govori o apsurdu rata koji smo doživeli. Stavljamo se u vizuru dečaka koji je odrastao u divljini. Ime mu je dato nasumično i ono postaje njegova nacionalnost i sudbina, bez obzira na to što se ne zna da li je bio Srbin, musliman, Hrvat. Nadam se da će gledaoci, kada pogledaju film iz dečakove vizure, i sami doći do zaključka koliko je sve to bilo besmisleno - istakao je Ršumović ranije u razgovoru za "Glas Srpske".

Međunarodni filmski festival Andreja Tarkovskog održan je od 9. do 14. juna u ruskim gradovima Ples i Ivanovo.

U fokusu festivala su filmovi koji sadrže elemente poetike Tarkovskog, a ove godine u konkurenciji su bili filmovi iz Kine, Argentine, Turske, Njemačke, Slovačke, Indije, Bugarske, Rumunije i Rusije.

Glavnu nagradu festivala dobila je kinesko-francuska koprodukcija "Ugao raja", kineskog reditelj Miaojana Žanga.

Domaća scena

Kako je domaća stručna javnost i publika prihvatila film, najbolje govori činjenica da je "Ničije dete" na ovogodišnjem  FEST-u u martu osvojilo čak četiri nagrade. Ršumovićev film proglašen je za najbolji film u nacionalnoj selekciji, Denis Murić je osvojio nagradu za najboljeg domaćeg glumca, nagradu za najbolji film na FEST-u 2015. dodijelio im je i FIPRESCI Srbija, a ekipa filma ovjenčala se i nagradom Fondacije "Nebojša Đukelić" za najbolji film u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana