Dva zlata za hor Jedinstvou Veneciji

Aleksandra Madžar
Dva zlata za hor Jedinstvou Veneciji

Venecija - Hor Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo" iz Banjaluke osvojio je dvije zlatne medalje na Međunarodnom takmičenju "Venecija in muzika" u Veneciji.

Svojim raskošnim glasovima na ovom festivalu, koji se održava dvanaesti put, a na kojem se Banjalučani prvi put predstavljaju, osvojili su prvo mjesto u kategoriji svjetovne muzike.

- Iz Italije se vraćamo sa prvim mjestom u kategoriji duhovne muzike, kao i sa prvim mjestom u kategoriji svjetovne muzike - rekao je dirigent Nemanja Savić i dodao da se na ovom takmičenju predstavilo dvadeset horova.

Istakao je da su veoma ponosni i zadovoljni rezultatima.

- Pored takmičarskih nastupa imali smo još tri nastupa, jedan u crkvi San Moiz u Veneciji, jedan na gradskom trgu u Kaorleu i na završnom koncertu kojim je zatvoreno ovo takmičenje - ispričao je Savić.

U nedjelju je "Jedinstvo" pjevalo na liturgiji u srpskom hramu u Vićenci, gdje su podijelili utiske sa vjernicima koji su bili u hramu.

Za hor iz Banjaluke ovo je samo još jedan dokaz da je Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo" godinama jedan od najboljih čuvara crkvene muzike i srpske tradicije. Kroz crkvenu, svjetovnu i tradicionalnu muziku hor na najljepši način prezentuje svoj narod i Republiku Srpsku u svijetu.

Tokom svog dugog i predanog rada učestvovali su na raznim koncertima i festivalima širom zemlje i svijeta. U toku prošle godine hor je gostovao u mnogim gradovima Evrope i svijeta. Osvojili su dvadeset nagrada koje su pretežno zlatne.

Aktivnosti

Pored koncertnih aktivnosti i učestvovanja na takmičenjima, "Jedinstvo" redovno učestvuje i na nedjeljnim bogosluženjima u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, kao i na liturgijama po drugim hramovima širom Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana