Dušica Lipovac, direktorica festivala “Uhvati film”: Filmovi pomjeraju granice i ruše barijere

Ilijana Božić
Dušica Lipovac, direktorica festivala “Uhvati film”: Filmovi pomjeraju granice i ruše barijere

BANjALUKA - Film kao snažan medij ima jak uticaj u prenošenju poruka na pojedinca, ali i na društvo, a to je od presudnog značaja za poboljšanje uslova života osoba s invaliditetom i rušenje svih predrasuda.

Kazala je to za “Glas Srpske” direktorica Filmskog festivala “Uhvati film - Banjaluka” Dušica Lipovac govoreći o ovoj manifestaciji, koja će biti održana od 18. do 20. oktobra u Banjaluci, a za čije izdanje konkurs još traje.

Dodala je da je važno da autori prepoznaju invalidnost kao temu o kojoj treba da se govori kroz sve oblike javne promocije, pa tako i putem filma.

- Pristup tematici invalidnosti zavisi od toga kako sam autor doživljava osobu sa invaliditetom. Ali, isto tako, imamo autore koji su osobe sa invaliditetom, te smo im dali slobodu da se prijave na festival sa slobodnom temom, da se ne fokusiraju samo na tematiku invalidnosti - objasnila je ona.

Istakla je da se tako promoviše stvaralaštvo koje doprinosi razbijanju predrasuda i integrisanju osoba sa invaliditetom u društvo.

- Kroz filmove možemo naslutiti sa koliko odgovornosti se pristupa izradi i snimanju filmova o invalidnosti. Autori nas upoznaju sa životima osoba sa invaliditetom u drugim zemljama, što daje posebnu notu filmovima, prikazujući životne priče ljudi koji su, uprkos svakodnevnim problemima, barijerama i nedostatku sistemske podrške, uspjeli da ostvare svoje potencijale i uspješni su u svim sferama društvenog i porodičnog života - rekla je Lipovčeva.

Ispričala je da ovaj festival želi kroz filmove da promijeni perspektivu u kojoj se invalidnost posmatra kao različitost.

- Ističu se teme kao što su sport, učešće osoba sa invaliditetom u umjetnosti, seksualnost, rušenje predrasuda i tabua, te potreba za personalnom asistencijom - rekla je ona.

Naglasila je da ovom manifestacijom idu ka pomjeranju granica i mijenjanju perspektive, a zadatak selektora i stručnog žirija jeste da pri izboru filmova obrati pažnju na ostvarenja koja će mijenjati svijest posmatrajući invaliditet kroz prizmu socijalnog modela invalidnosti.

- U konkursu, koji važi do 15. aprila, naveli smo da filmovi koji budu promovisali medicinski model invalidnosti, odnosno stereotipe, neće ući u selekciju. “Uhvati film” obuhvata projekcije domaćih i inostranih filmova na temu invalidnosti i osoba sa invaliditetom, dokumentarne i igrane forme. Svake godine prijavljuju se filmovi iz oko 50 zemalja svijeta - navela je Lipovac.

Dodala je da će uskoro biti raspisan konkurs za prijem fotografija za izložbu, te da će za vrijeme trodnevnog trajanja festivala biti i panel diskusije “Aktivizmom do promjena” i “Vidi mene, ne moj invaliditet”.

Filmski festival o osobama sa invaliditetom održava se u Banjaluci od 2011. i kao takav je jedinstven u Republici Srpskoj i BiH, a zajedno sa Međunarodnim filmskim festivalom “Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film”, koji se od 2003. održava u Novom Sadu, od 2011. u Rijeci, a od 2019. i u Kotoru, čini jedinstven festival pod nazivom “Uhvati film”.

Cilj

Dušica Lipovac je kazala da je cilj ove manifestacije da se kroz filmsku umjetnost doprinese smanjenju socijalne distance prema osobama sa invaliditetom, promovišući sve njihove potencijale i mogućnosti.

- Pored umjetničke vrijednosti, festival ima i onu ljudsku jer prenosi poruku da zaslužujemo jednake mogućnosti da ostvarimo potencijale. Značajni segmenti su podrška filmskim režiserima, scenaristima i glumcima, koji su osobe sa invaliditetom, da promovišu svoje radove i dostignuća, te da prepoznaju sopstvene potencijale - objasnila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana