Dušanov Zakonik čitaju Putin i Obama

Radmila Đević
Dušanov Zakonik čitaju Putin i Obama

FOČA - Fototipska replika prepisa Hilandarskog i Atonskog rukopisa Zakonika cara Dušana u izdanju bratstva manastira Hilandar i Srpskog pravoslavnog udruženja "Sveti Sava" iz Novog Sada predstavljena je u Centru za kulturu i informisanje u Foči, a primjerke Dušanovog zakonika već posjeduju i moćni svjetski političari kao što su Vladimir Putin, Barak Obama i Štefan File.

Replika se sastoji iz drvene kutije, teksta Zakonika ukoričenog u kožni povez i optočenog srebrenim okovima i prevoda na savremeni srpski jezik i pet svjetskih jezika - engleski, ruski, njemački, francuski i grčki.

Stanko Rodić, član Srpskog pravoslavnog udruženja "Sveti Sava", koji je napravio idejno rješenje izgleda drvene kutije, kaže da je ovo izdanje jedno od najvažnijih prezenta naše istorije i kulture što potvrđuju činjenice da se ovaj komplet već nalazi u rukama moćnih svjetskih državnika.

- Ja sam uključen od samog početka, od početne ideje, konstrukcije kutije, izgleda Zakonika... Mi smo dosta istraživali i trudili se da ova varijanta bude najpribližnija originalu. Htjeli smo da ovo izdanje bude pokazatelj srpske istorije i znamo da se ovaj zakonik danas nalazi u posjedu Putina, Obame, Štefana Filea, a trideset zakonika je i predsjednik Tomislav Nikolić podijelio brojnim zvaničnicima prilikom obilježavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta - kaže Rodić.

Članovi Udruženja kažu da su napravili fototipsko izdanje replike Atonskog i Hilandarskog rukopisa Zakonika cara Dušana, koji je sada kompletan. 

- Brojni prepisi Zakonika cara Dušana, koji su do sada pronađeni, kako od starije do mlađe redakcije, nisu bili kompletni i nisu sadržavali svaki od ukupno 201 člana, koliko je imao originalni Dušanov zakonik. Zahvaljujući Rakovačkom prepisu, koji je deseti po starini, to je učinjeno - kaže Mišo Nikolovski, jedan od članova Udruženja.

U Udruženju očekuju da će se prodajom fototipske replike prepisa Hilandarskog i Atonskog rukopisa Zakonika cara Dušana obezbijediti sredstva od više stotina hiljada evra, koja će se utrošiti za obnovu manastira Hilandar.

Promociju ove neobične i rijetke knjige u Foči je organizovao OO SPKD "Prosvjeta".

Cijena

Komplet replike Dušanovog zakonika urađen je u 400 primjeraka. Cijena jednog kompleta je 390 evra, a knjiga prevoda može se kupiti odvojeno i košta dvadeset evra.  Sav prihod od prodaje namijenjen je obnovi manastira Hilandara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana