Dušan Praća: Elegične misli kroz Šušnjarski šumor

Aleksandra Madžar
Dušan Praća: Elegične misli kroz Šušnjarski šumor

Banjaluka - Poezija se slabo, gotovo nikako ne čita. Naravno, izuzimam obaveznu školsku lektiru.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" banjalučki pjesnik Dušan Praća, kojem je ove godine za knjigu "Šušnjarski šumor" pripalo prestižno književno priznanje "Pečat varoši sremskokarlovačke", koju dodjeljuje novosadsko "Brankovo kolo".

Nagrada će biti uručena u petak, 28. marta, na svečanom zatvaranju "Brankovih dana 2014" na dan rođenja Branka Radičevića u Karlovačkoj gimnaziji u Novom Sadu.

- Pjesničko zrno za ovu knjigu je "klicu zametnulo" na Šušnjaru još vrlo davno, na samim počecima moga pisanja - rekao je Praća.

Objasnio je da je knjiga sastavljena od dva istoimena sonetna vijenca, napisana u dvanaestercima. Oba majstorska soneta u akrostihu imaju naziv sonetnih vijenaca.

- Čitaoce ove knjige očekuje narečena forma misli i osjećanja, naravno elegičnih, u vezi sa pokoljem preko 5.500 srpskih civila Sanjana oko Ilindana 1941. godine - rekao je on.

Prva knjiga ovog pjesnika "Zauzdana psovka" objavljena je 1979. godine u Sarajevu, a kako kaže, stanje u svijetu pisane riječi od tada se mnogo promijenilo. Od te davne godine do danas Praća je objavio dvije zbirke poezije, "Prognane duše" 1997. i "Šušnjarski šumor" prošle godine.  

- Ovo poražavajuće stanje danas, koje ne umijem ni da definišem, ne može se ni porediti sa tim vremenom. Prvu knjigu pjesama objavio sam u sarajevskoj "Svjetlosti". Izdavačka kuća je obezbijedila i recenzente i korektora. Poslije štampanja proslijedili su knjigu u sve knjižare i biblioteke - kazao je Praća.

Prisjećajući se tog "zlatnog vremena" za književnike dodao je da on kao autor nije morao da brine za plasman knjige.

- Dobio sam deset autorskih primjeraka knjige i pristojan honorar u visini moje dvije mjesečne plate. Tako se to onda radilo - kaže pjesnik.

Praća koji već godinama radi u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, okružen knjigama, ali i čitaocima, naglasio je da se u periodu njegovih pjesničkih početaka daleko više čitalo.

- Poezija je zauzimala važno mjesto u životu, naročito omladine. Pjesnici su stizali i u najzabačenije domove kulture, koji su uvijek bili prepuni slušalaca i poštovalaca pisane riječi. Mislim da nam je izdavaštvo i književna klima u očajnom stanju - zaključio je Praća.

Ponos

- "Pečat varoši sremskokarlovačke" je prestižna književna nagrada, koju su dobili neki naši najveći pjesnici (Miodrag Pavlović, Matija Bećković, Dara Sekulić...). Pa kako onda da ne budem ponosan na ovo vrijedno priznanje. Međutim, nije to razlog za nesamokritičnu oholost, već nešto što obavezuje na veći trud - kaže Dušan Praća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana