Duo "Miroirs" u Banjaluci zatvorio "Jesenju sonatu"

Milanka Mitrić
Duo "Miroirs" u Banjaluci zatvorio "Jesenju sonatu"

BANjALUKA - Kompozicije Morisa Ravela, Dmitrija Šostakoviča, Alfreda Kasela, Aleksandera Skrjabina i Fransisa Pulanka obilježile su posljednje veče 5. Internacionalnog festivala "Jesenja sonata", koji je zatvoren sinoć u Banskom dvoru nastupom klavirskog dua "Miroirs".

Ovaj svjetski poznat duo iz Italije čine Antonelo di Onofrio i Klaudio Sovijero u punoj koncertnoj dvorani Banskog dvora publici su svirali djela podijeljena u dvije programske cjeline.

Prvi dio koncerta bio je posvećen Skrjabinovoj "Fantaziji" , Pulankovoj "Sonati", Šostakovičevom "Končertinu" i Kaselinim kompozicijama koje čine "Pages of War". U drugom dijelu nastupa, ovaj duo izveo je Ravelove kompozicije i to "Špansku rapsodiju", "Introdukciju i alegro", te djelo "Moja majka guska".

- Glavni cilj našeg zajedničkog sviranja i značaj ovakvih festivala  je što mogu da povezuju različite kulture, odnosno našim nastupima mi kao muzičari iz Italije koji nastupamo ovdje trudimo se da širimo neki međunarodni uticaj u smislu prikazivanja raznolikosti kulture i klasične muzike - kazao je Antonelo di Onofrio.

Ravel je kompozitor čija djela ova dva muzičara najčešće izvode, a što se cjelokupnog programa tiče, kako je rekao Klaudio Sovijero, posebnu pažnju posvećuju djelima iz 20. vijeka.

- Fokusiramo se na sve različitosti koje kompozitori imaju i pokušavamo da ih prikažemo, a kada je riječ nešto što je omiljeno za sviranje je trenutni vijek. Kada je riječ o zajedničkom sviranju na jednom klaviru nekada zna biti nezgodno, jer su u pitanju četiri ruke, a ne dvije, ne mogu reći da je to problem, ali je to stavka na koju moramo da obratimo pažnju jer nije isto kad svako odvojeno svira na svom klaviru.  Međusobno se uvažavamo, razmjenjujemo ideje, različite pristupe sviranju i trudimo se da sve to kombinujemo na najbolji mogući način - naveo je Sovijero.

Osim njihovog nastupa, publika je u proteklih nekoliko dana imala priliku da uživa u nastupima Libora Novačeka, "Zagrebačkog kvarteta" i gudačkog orkestra "Metamorfozis", dok je za najmlađe posjetioce priređen didaktički koncert.

- Kroz svoje peto festivalsko izdanje "Jesenja sonata" je već postala tradicionalna i prepoznatljiva kulturna manifestacija koja će, uvjereni smo u budućnosti  još snažnije stimulisati muzički  i kulturni razvoj grada i Republike Srpske, te  na radost publike, svake godine tokom oktobra u Banskom dvoru okupljati najznačajnija imena domaće, regionalne i svjetske muzičke scene -  naveo je direktor Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović na zatvaranju ovog festivala.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana