Dukafest: Istinita Rujka osvojila žiri

Aleksandra Madžar
Dukafest: Istinita Rujka osvojila žiri

Banjaluka - Film "Rujka", u režiji Strahinje Savića iz Srbije, pobjednik je festivala studentskog filma "Dukafest", koji je završen u nedjelju uveče dodjelom nagrada u banjalučkom Domu omladine.

Pobjednička priča rađena je po istinitom događaju, što je očigledno bio odličan potez koji je autora doveo do nagrade.

Za najbolji dokumentarni film proglašen je "Rio" Bjanke Rotari  iz Rumunije. Žiri festivala u sastavu Miroslav Momčilović, Mladen Đukić i Nedžad Begović posebna priznanja dodijelio je Andreju Kolenciku iz Slovačke za film "Zvijezda" i Milanu Smiljaniću iz Srbije za ostvarenje "Odavde nema nazad".

Autor filma "Posljednji poziv" iz Izraela Ruti Pribar nagrađen je za najbolju režiju.

- Nagrada mi dosta znači s obzirom na to da je ovaj film nedavno završen i da je ovo prvi festival takmičarskog karaktera na koji smo se prijavili. Glavni junak je krava Rujka i dečak koji je njen vlasnik. Mi smo snimanjem ovog filma zapravo spasili život Rujki - kazala je producent filma "Rujka" Nataša Janković.

Film "Praznovanje" mladog reditelja iz Banjaluke Dajana Javorca dobio je priznanje za najbolju fotografiju. Direktor fotografije u ovom filmu je Simo Iljić.

- Prezadovoljan sam novim priznanjem za "Praznovanje". Ovo je četvrto ili peto priznanje za našu ekipu i mislim da se trud isplatio. "Dukafest" pruža velike mogućnosti, jer su, prije svega, članovi žirija ljudi koji su godinama u svijetu filma. Velika je privilegija biti dio ovog festivala - rekao je Iljić.

Poslije dodjele nagrada prikazan je film "Obrana i zaštita" Bobe Jelčića. Mnogobrojna publika koja je prisustvovala projekcijama uživala je u različitim pogledima na umjetnost kroz filmske priče koje su stigle sa više kontinenata.

Žiri

Jedan od članova žirija Nedžad Begović istakao je da je bilo zadovoljstvo gledati filmove na ovogodišnjem "Dukafestu".

- Apsolutno sam iznenađen koliko su filmovi kvalitetno urađeni. Nisam imao osjećaj da je riječ o studentskim filmovima, što me zaista raduje i pokazuje da dolaze bolja vremena za film - kazao je Nedžad Begović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana