Dučićeve večeri poezije: Pjesnik koji je vjerovao u dobrotu

Ratomir Mijanović
Dučićeve večeri poezije: Pjesnik koji je vjerovao u dobrotu

Trebinje - Tradicionalna manifestacija "Dučićeve večeri poezije" počela je juče pomenom Jovanu Dučiću i svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Hercegovačka Gračanica na Crkvini u Trebinju.

Na vječnom počivalištu velikog pjesnika, Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije kazao je da je Dučić svojim djelima proslavio Trebinje i cijeli kraj.

- U antičko vrijeme pjesnicima su mogli da se nazovu samo oni koji su bili bogonadahnuti-entuzijasti, a takav je upravo bio Dučić. I mi treba da budemo takvi - da darujemo i taj će nam se dar nekada vratiti - rekao je vladika Grigorije.

On je istakao da je Dučić u to vjerovao i da je zato sva dobročinstva i radio.

- Jovan Dučić je svoj grad proslavio i nesebično mu pomagao, te od njega napravio grad kulture, umjetnosti i grad koji vrlo rado posjećuje veliki broj ljudi, među kojima mnogi i ne znaju da je najveći trag u njemu ostavio upravo ovaj pjesnik - rekao je episkop Grigorije.

Jedan od dobitnika "Dučićeve nagrade", pjesnik Đorđo Sladoje je naglasio da je Dučić sebi zadavao visoku mjeru, postavljao krupna pitanja i teške probleme.

- Dučić je, jednim dijelom, bio tipični intelektualac onog vremena, a drugim ostao onaj mediteranski paganin kome se nikada nije ugasio put sunca i ideal klasične ljepote, koja je nezamisliva bez grčkog mita, u čijoj osnovi je mnogoboštvo. Kod Dučića je bilo i izvora sumnje u čovjekovu bogolikost, koju je razvio do metafizičke drame, a ona je u gorkom talogu iskustva, skupljanom u svijetu koji je najprije u teoriji, a zatim i u praksi izvršio bogoubistvo - rekao je Sladoje.

U okviru dvodnevne manifestacije "Dučićeve večeri poezije" biće održan bogat i raznovrstan program - književni i naučni susreti, poetsko-muzički kolaži, likovne izložbe i promocije knjiga.

Naučni skup

U Skupštini grada juče je počeo naučni skup, koji se u okviru manifestacije po tradiciji organizuje u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost i Učiteljskim fakultetom iz Beograda, a koji će ove godine biti posvećen Dučićevom laureatu akademiku Milosavu Tešiću.

U Galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba djela prvog trebinjskog akademskog slikara Atanasija Popovića. Sinoć je promovisana knjiga "Zvučne antologije dobitnika Dučićeve nagrade".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana