Dučićeva pjesma živi na sceni

Ratomir Mijanović
Dučićeva pjesma živi na sceni

Trebinje - Dučićeve večeri poezije biće održane u Trebinju od 8. do 10. novembra, a centralni događaj biće svečana akademija pod nazivom "Ne okreći od mene glavu, Gospode".

Na akademiji, koja će biti održana 8. novembra, crnogorskom pjesniku Ranku Jovoviću biće uručena "Dučićeva nagrada", saopšteno je iz savjeta ove manifestacije.

Riječ je o manifestaciji koja se održava u čast velikana srpske poezije Jovana Dučića, a u programu će učestvovati umjetnici iz Republike Srpske i Srbije. Trebinjskoj publici predstaviće se glumci Narodnog pozorišta iz Beograda Nebojša Kundačina i Biljana Đurović, hor "Banjalučanke", sopran Dunja Simić i mecosopran Ana Simanić, uz klavirsku pratnju Dunje Marković. U programu će učestvovati i studenti četvrte godine glume banjalučke Akademije umjetnosti.

Drugog dana manifestacije, poslije svete liturgije i pomena Jovanu Dučiću u Hercegovačkoj Gračanici, pjesnik Rajko Petrov Nogo besjediće na temu "200 godina rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša".

Istog dana u Domu kulture biće održano pjesničko veče "Na Dučićevom putu", gdje će nastupiti laureati "Dučićeve nagrade" Rajko Petrov Nogo, Milosav Tešić, Miroslav Maksimović, Đorđo Sladoje, Ranko Jovović i pjesnici nagrađeni između dvije manifestacije.

Predstava "Poslednja pesma", koja govori o posljednjim danima Jovana Dučića, biće izvedena posljednjeg dana manifestacije. Komad o Dučiću režirao je Marko Misirača, a glumačku ekipu čine Nebojša Kundačina, Maja Kolundžija-Zoroe i Milan Nikitović. Beogradska premijera održana je u septembru, a izvođenje u Trebinju biće istovremeno i premijera u Republici Srpskoj.

Uz prisustvo i učešće značajnih imena srpske književnosti, tradicionalna pjesnička svetkovina imaće bogat program, koji će obuhvatiti izložbe slika, poetsko-muzičke večeri, promocije knjiga i druženja pjesnika sa učenicima trebinjske Gimnazije.

Priča

Komad "Poslednja pesma", koji se premijerno izvodi u godini u kojoj se obilježava 70 godina od Dučićeve smrti, napisala je televizijski autor i dokumentarista Anita Panić. Radnja drame smještena je između 1941. i 1943. godine, a mjesto dešavanja je salon u vili rođaka Mihaila Dučića, na obali Mičigenskog jezera u američkoj državi Indijana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana