Drven­grad: Ta­le­nat mla­dih po­no­vo u fo­ku­su

Pri­re­di­la: Ale­ksan­dra Madžar
Drven­grad: Ta­le­nat mla­dih po­no­vo u fo­ku­su

Drven­grad - Tre­ći fes­ti­val kla­si­čne mu­zi­ke "Boljšoj", na ko­jem će gla­vni gos­ti bi­ti rus­ki pi­ja­nis­ta Ju­ri Ro­zum i vi­oli­nis­ta Ne­manja Ra­du­lo­vić, po­činje da­nas u Drven­gra­du, na Mo­kroj Go­ri.

Vi­še od 100 ta­len­to­va­nih mla­dih mu­zi­ča­ra ta­kmi­či­će se za Zla­tnu, Sre­brnu i Bron­za­nu ma­trio­šku, na­vo­di se u sa­op­štenju or­ga­ni­za­to­ra fes­ti­va­la, či­ji je po­kro­vi­telj i ove go­di­ne "Gaz­promnjeft".

Te­ma ta­kmi­čar­skog di­je­la pro­gra­ma bi­će izvo­đenje kla­si­čnih i sa­vre­me­nih rus­kih kom­po­zi­ci­ja.

Naj­ta­len­to­va­ni­je će pro­gla­si­ti stru­čni ži­ri ko­ji će ove go­di­ne či­ni­ti pro­fe­sor Zo­ran Ko­ma­di­na, kon­cert maj­stor Beo­grad­ske fil­har­mo­ni­je Mi­ro­slav Pa­vlo­vić i Vi­kto­ri­ja Ma­te­li­nen, pro­fe­sor mu­zi­čke ško­le iz Si­bi­ra.

Fes­ti­val "Boljšoj", po­red ta­kmi­čar­skog di­je­la, či­ni i bo­gat re­vi­jal­ni mu­zi­čki i fil­mski pro­gram. Ju­tarnji ča­so­vi re­zer­vi­sa­ni su za pro­je­kci­je kul­tnih rus­kih fil­mo­va, a sva­ke ve­če­ri, pod ve­drim ne­bom, svo­ja vir­tuo­zna umi­je­ća pred­sta­vi­će svjet­ske zvi­jez­de kla­si­čne mu­zi­čke sce­ne.

Ovaj prestižni fes­ti­val osno­vao je re­di­telj Emir Kus­tu­ri­ca s ciljem da mla­dim ta­len­ti­ma iz mu­zi­čkih ško­la i aka­de­mi­ja iz Srbi­je i Re­pu­bli­ke Srpske pru­ži pri­li­ku da se pred­sta­ve stru­čnoj, ali i ši­roj ja­vnos­ti.

Ove go­di­ne fes­ti­val pro­ši­ru­je svo­je gra­ni­ce ta­ko da će se, prvi put, u ta­kmi­čar­skom di­je­lu pro­gra­ma na­ći i uče­ni­ci iz Ru­si­je.

Na sve­ča­nom otva­ranju fes­ti­va­la nas­tu­pi­će Ju­ri Ro­zum, tre­nu­tno je­dan od naj­boljih svjet­skih pi­ja­nis­ta.

Ro­zum u svo­joj bo­ga­toj ka­ri­je­ri no­si niz pri­znanja i na­gra­da sa emi­nen­tnih svjet­skih ta­kmi­čenja, kao i is­ta­knu­to pri­znanje Ru­si­je za "Ci­jenjenog umje­tni­ka rus­kog na­ro­da" i me­dalje "Su­pre­me So­vi­et".

Dru­ge ve­če­ri fes­ti­va­la nas­tu­pi­će vi­oli­nis­ta Ne­manja Ra­du­lo­vić uz pratnju Sim­fo­nij­skog or­kes­tra "Boljšoj", po­se­bno sas­tavljenog za ovu pri­li­ku, uz di­ri­gen­tsku pa­li­cu Srboljuba Srbe Di­mi­ća, še­fa ope­re u Si­ju­dad Me­ksi­ku.

Vi­oli­nis­ta Ne­manja Ra­du­lo­vić svjet­ski re­no­me iz­gra­dio je izu­ze­tnom vir­tuo­znoš­ću i smje­lim, go­to­vo avan­tu­ris­ti­čkim pro­gra­mom i za krat­ko vri­je­me osvo­jio je ve­li­ki niz po­što­va­la­ca. Zbog svog je­din­stve­nog sti­la, s pra­vom se mo­že na­zva­ti "ro­ke­rom me­đu kla­si­čnim mu­zi­ča­ri­ma".

Za­tva­ranje ma­ni­fes­ta­ci­je

Fes­ti­val će u su­bo­tu, 11. ju­la, za­tvo­ri­ti kvin­tet "Boljšoj" mu­zi­čkim obli­ko­vanjem fil­ma "Sre­ća" Ale­ksan­dra Me­dved­ki­na, a "No smo­king or­kes­tra" će se po­bri­nu­ti za do­bru za­ba­vu na sa­mom kra­ju fes­ti­va­la. Kroz po­dršku fes­ti­va­lu "Boljšoj" kom­pa­ni­ja "Gas­promnjeft" nas­to­ji da po­drži mla­de i ta­len­to­va­ne mu­zi­ča­re i na taj na­čin do­pri­ne­se po­ve­zi­vanju kul­tu­ra Srbi­je i Ru­si­je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana