Drugi broj glasnika “Naša misao” donosi zanimljivosti iz istorije i jezika: Čuvari srpskog identiteta i kulture

Ilijana Božić
Foto: Janja Bijelić

BANjALUKA – Novi, drugi broj glasnika “Naša misao” kluba istoričara “Posavine” iz Šamca, koji donosi zanimljivosti iz istorije, ali i srpskog jezika i književnosti, objavljen je u izdanju Zadužbine kneza Miroslava Humskog iz Trebinja.

U ovom broju predstavljeni su stručni i naučni radovi iz opšte, lokalne i nacionalne istorije, te nekoliko eseja na temu “Čuvajući ćirilicu - čuvamo sebe”. Takođe ovaj broj čitaocima donosi i pjesnički kutak.

Glavni urednici ovog časopisa su istoričari Maja Vidović i Dimitrije Živanović, a Vidovićeva je govoreći o glasniku “Naša misao” za “Glas Srpske” istakla da je na koricama drugog broja lik Petra Prvog Karađorđevića.

- Lik našeg vladara, kralja Petra, smo istakli jer se prošle godine navršilo 100 godina od njegove smrti te smo se odlučili da drugi broj posvetimo upravo njemu. To će ostati tradicija i za naredne brojeve tako što ćemo, u skladu sa jubilejom, određenoj ličnosti posvetiti broj - objasnila je ona.

Istakla je da svako ko se bavi istraživanjem može da im dostavi rad iz svih sfera humanističkih nauka te da drugi broj donosi i eseje posvećene očuvanju srpskog jezika i ćirilice.

- Pokušali smo da istaknemo problematiku koja je danas prisutna, a to je sve manja upotreba ćirilice među omladinom, ali i starijom populacijom. Time smo željeli da damo doprinos očuvanju našeg kulturnog nasljeđa, ali i da pokažemo istinsku borbu za srpski jezik i ćirilicu - dodala je Vidovićeva.

Naglasila je da su glasnik “Naša misao” pokrenuli s ciljem da animiraju kolege iz Srpske da svojim radovima istaknu značaj proučavanja prošlosti stavljajući akcenat na izučavanje lokalne istorije.

- U časopisu se, takođe, nalaze i radovi vezani za istoriju Srpske. Značajan je i zbog toga jer je povezao brojne mlade istoričare RS i Srbije. Radimo na očuvanju srpskog identiteta i kulture na prostoru cijele BiH, ali i u svim krajevima gdje živi srpski narod - ispričala je ona.

Kako je kazala sve aktivnosti su usmjerene ka tome da se zaštiti, sačuva i što više informiše o istoriji srpskog naroda sa prostora Srpske i BiH.

Autori glasnika “Naša misao” su istoričari Srpske i Srbije, profesori srpskog jezika te književnici i pjesnici.

Potrebna podrška

Maja Vidović je najavila i treći broj glasnika “Naša misao” te je istakla da će ovaj broj biti posvećen obilježavanju 30 godina postojanja Srpske.

- U njemu će se naći naučno-stručni radovi i prikazi vezani za istorijat RS, kao i eseji na temu Republika Srpska i nekoliko pjesama koje će se naći u pjesničkom kutku. Trenutno tražimo sponzore, pošto aktivnosti kluba zavise od pomoći, kako od institucija, tako i od pojedinaca. Ovim putem pozivam sve zainteresovane da nam se jave i pomognu pri realizovanju trećeg broja glasnika “Naša misao”. Radovi su pristigli, tako da nam ostaje samo da prikupimo sredstva - poručila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana