Dramski dio manifestacije Dani Vlade S. Miloševića: Sa Kraljem Ibijem bore se za studentsku scenu

Aleksandra Glišić
Dramski dio manifestacije Dani Vlade S. Miloševića: Sa Kraljem Ibijem bore se za studentsku scenu

Banjaluka - Kralj Ibi, glavni junak istoimenog dramskog komada francuskog pisca Alfreda Žarija, bio je inspiracija brojnim glumcima, a u istoriji srpskog pozorišta njegovo ime ostaće povezano sa legendarnim Zoranom Radmilovićem.

Čuveni dramski lik ponovo oživljava, ovoga puta u Banjaluci, na sceni Studentskog pozorišta "Vlado Zeljković" u režiji Gorana Damjanca. Naslovna uloga povjerena je Aleksandru Runjiću, dok mamu Ibi tumači Kristina Šikanić, a premijera koja je najavljena za sutra u 20 časova dio je programa manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića".

Predstava će biti izvedena na sceni Studentskog multimedijalnog centra u paviljonu četiri univerzitetskog kampusa. 

Kultni komad u beogradskom "Ateljeu 212" davne 1964. režirao je Ljubomir Muci Draškić, a upravo u toj predstavi igrao je Radmilović.

- Muci Draškić je pred sebe stavio zadatak da oslobodi glumačke potencijale trupe i to se najbolje vidi u slučaju Zorana Radmilovića. Predstava je imala dug život zahvaljujući upravo bravurama ovog glumca. Postavio sam sebi sličan zadatak. Vjerujem da naša predstava ima potencijal da iznjedri više od jednog glumca - rekao je Goran Damjanac.

"Kralj Ibi" je prvi put izveden kao marionetska predstava, a to je prvi komad u istoriji svjetske drame u kome se psuje pa je premijera u Parizu 1896. obilježena skandalom. Poslije prve nepristojne riječi predstava je prekinuta na petnaestak minuta zbog nereda u publici.

- Naslovni junak ove predstave je u dramskoj literaturi poznat kao lik koji predstavlja pojam svega negativnog u čovjeku, tako da smo mi kralja Ibija tako tretirali. Međutim, s obzirom na to da je to jedna komedija, lakrdija, mi smo te probleme i ljudske mane postavili na takav način da nam je kralj Ibi na kraju ipak simpatičan - ističe Damjanac.

Upravo u skladu sa pričom koju režira, Damjanac želi da ukaže na probleme Studentskog pozorišta "Vlado Zeljković".

- Namjera premijernog izvođenja je da se skrene pažnja nadležnih i javnosti da je taj prostor u kome ćemo izvesti predstavu nedovršen. Riječ je o prostoru koji je potpuno neuslovan za dalje izvođenje bilo kakvih sadržaja pošto nema struje ni vode. Onda nastavljamo život predstave na scenama pozorišta dok se naša scena ne završi - kaže Damjanac.

"Dani Vlade S. Miloševića" prije tri godine ostali su zapamćeni po opereti "Orfej u podzemlju", koju je takođe režirao Damjanac.

- Akademija umjetnosti u okviru "Dana Vlade S. Miloševića" predstavlja sva tri svoja odsjeka, muzički, dramski i likovni i omogućava saradnju ljudi koji su u različitim umjetničkim disciplinama. Prepoznata je važnost osnivanja Studentskog pozorišta "Vlado Zeljković" i ova manifestacija postaje neka vrsta dobre vile za dramske umjetnike - naglašava Damjanac.

U okviru ove manifestacije umjetnica Hana Hajdarević iz Sarajeva juče je održala predavanja i master radionice.

Koncerti

Publika će imati priliku da dođe na još dva koncerta do kraja manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića". Prvi će biti održan sutra u 20 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske kada će nastupiti lautistkinja Hana Hajdarević. Drugi, a istovremeno i završni koncert najavljen je za petak, a nastupiće "Bandoneon Sljuire" u 20 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana