“Drame 1” i “Drame 2” Ljubomira Simovića objavljene u izdanju”Lagune”

Ilijana Božić
“Drame 1” i “Drame 2” Ljubomira Simovića objavljene u izdanju”Lagune”

BANjALUKA - Drame Ljubomira Simovića “Boj na Kosovu”, “Hasanaginica” , “Čudo u Šarganu” i “Putujuće pozorište Šopalović” po kojima su snimani filmovi, ali i izvođene predstave, danas su objavljene u dvije knjige “Drame 1” i “Drame 2”, u izdanju “Lagune”.

Istorijska drama “Boj na Kosovu”, po kojoj je 1989. godine snimljen kultni film u režiji Zdravka Šotre na 600 godišnjicu Kosovske bitke, počiva na temeljima epske narodne poezije i narodnog predanja.

- Priča prati srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića koji ne želi da se potčini turskom sultanu Muratu kao što su vladari okolnih oblasti učinili, već odlučuje da stane na put osmanskoj najezdi, kao branilac srpskog naroda i vere Hristove. Odabravši višnji život, knez Lazar i Miloš Obilić ušli su u kolektivno sećanje kao mučenici koji su stradali za slobodu, koja se na našem prostoru odvajkada teško izvojevala i skupo plaćala - saopšteno je u opisu knjige na sajtu “Lagune”.

Dramski prvenac Ljubomira Simovića je “Hasanaginica” nastala 1973. godine na molbu tadašnjeg upravnika Narodnog pozorišta. Ova originalna i inovativna obrada narodne balade govori o stradanju glavne junakinje pod teretom uloge koju su joj sredina, društveno-politički odnosi i najbliža okolina nametnuli.

- Prikazujući poluge vlasti, moći i manipulacije u likovima bega Pintorovića i Hasanage, autor kroz sudbinu Hasanaginice progovara o nemoći nesrećnog pojedinca i njegovom neminovnom porazu u borbi protiv zla - stoji u opisu djela na “Laguni”.

Ove dvije drame biće objedinjene u knjizi “Drame 1”, dok će djela “Putujuće pozorište Šopalović” i “Čudo u Šarganu” biti objavljene u knjizi “Drame 2”.

“Putujuće pozorište Šopalović” komad je koji je postavljen na scene više od stotinu pozorišta samo u Francuskoj, a igran je i u Belgiji, Švajcarskoj, Poljskoj, Čehoslovačkoj, Švedskoj, Kanadi, Južnoj Koreji, Japanu, Kolumbiji, Maroku. Preveden je na više od 20 jezika i nagrađen najznačajnijim priznanjima u Srbiji i inostranstvu.

- Radnja smeštena u Užicu tokom Drugog svetskog rata uverljivo prikazuje surovu svakodnevicu nacističke okupacije, hapšenja, progone i streljanja. Ljubomir Simović kroz likove glumaca i lokalnog stanovništva, okupatora i njegovih saradnika oslikava tragediju čoveka poraženog besmislenom stvarnošću i nemogućnošću pozorišne umetnosti da pobedi zlo i patnju - istaknuto je o ovom djelu na “Laguninom” sajtu.

Ljubomir Simović pomoću crnog humora i živopisne psihologizacije likova, s dubokim razumijevanjem i iskrenom ljubavlju, u “Čudu u Šarganu” prikazuje isječak iz života ljudi sa periferije Beograda, njihovu tragiku i nemoć da ostvare ambicije koje su ih i dovele u prestonicu. O usamljenosti i osujećenosti junaka saznajemo posredstvom njihovih dijaloga, putem kojim pisac prikazuje njihovo moralno posrnuće, ali i duhovnu osiromašenost tadašnje države i vremena.

Prvorazredni autor

Pisac i kritičar Slobodan Selenić svojevremeno je istakao da su sa Ljubomirom Simovićem srpska dramska literatura i pozorište dobili sjajnog, prvorazrednog autora.

- Do pre godinu dana poznat kao vrstan pesnik Simović je “Hasanaginicom” najavio, a “Čudom u “Šarganu” potvrdio da je poeta u drami našao formu za originalan, izuzetno sugestivan, lokalno-nacionalan i intelektualno univerzalan iskaz - naveo je Selenić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana