Drama o Soluncima za početak

Aleksandra Madžar
Drama o Soluncima za početak

Banjaluka - Nadam se da će predstava "Solunci govore" u kojoj se mladi glumci susreću sa veličanstvenom stranicom srpske istorije izazvati odjek u društvu.

Rekla je ovo reditelj Cisana Murusidze na jučerašnjoj pres-konferenciji održanoj na banjalučkoj Akademiji umjetnosti. Premijera ove dokumentarne drame po tekstu Antonija Đurića biće održana u nedjelju u 20 časova na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske. Za isto veče najavljena je i izložba "Milunka Savić" koju će u 18 časova u Banskom dvoru otvoriti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Predstava i izložba dio su manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića" koja počinje u nedjelju, a traje do 29. aprila, potvrdio je ovo dekan banjalučke Akademije umjetnosti Luka Kecman. Akademija je organizator manifestacije zajedno sa Muzikološkim društvom RS.

Cisana Murusidze se nada da će glumci dati svoj maksimum na premijeri.

- Ne volim unapred govoriti o predstavi, jer je još sve ranjivo. Mogu da kažem da je ovo izuzetna saradnja pod pokroviteljstvom predsednika RS Milorada Dodika i predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića - istakla je ona.

Autentična drama zajednički je projekat Akademije umjetnosti iz Banjaluke i Akademije umetnosti Alfa univerziteta u Beogradu, a glumačke kreacije pokazaće studenti obje institucije.

- Nadam se posebnom prodoru mladih glumaca i verujem da će oni umeti da komuniciraju sa današnjom publikom. Otvorili su svoje duše i tu su počele lične priče. Istraživali su sebe i svoja porodična stabla i odjednom su svi pronašli neku svoju priču. Dogodila se identifikacija - rekla je Murusidze.

Beogradska premijera komada "Solunci govore" najavljena je za 27. april u Narodnom pozorištu. Uloge su povjerene studentima iz Banjaluke Mariji Đurić, Siniši Sušiću, Danilu Kerkezu i Ivanu Perkoviću. U komadu igraju i studenti iz Beograda Saša Simović, Stefan Kovačević, Darko Ivić i Srđa Bjelogrlić.

Program

U okviru ovogodišnje manifestacije posvećene srpskom muzičkom velikanu Vladi S. Miloševiću publika će imati priliku da uživa u raznovrsnom programu. Posljednji dan manifestacije, 29. april, obilježiće premijera operete "Orfej u podzemlju" Žaka Ofenbaha.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana