Dragulj Foče: Priče Gorana Brborića o veličanstvenoj Bogosloviji

Srna
Dragulj Foče: Priče Gorana Brborića o veličanstvenoj Bogosloviji

FOČA - Na Bogosloviji Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči promovisana je knjiga "Julijana" u kojoj je bivši učenik Goran Brborić iz Ljubinja dočarao život ove specifične škole internatskog tipa.

Autor kaže da knjiga predstavlja malu ispovijest o nekim njegovim tajnama iz srednjoškolskih dana, o događajima i ličnostima iz života "veličanstvene Bogoslovije, tog dragulja Foče", kako je naziva njen bivši đak.

Ovaj đak generacije, danas dvostruki student Univerziteta u Beogradu - Bogoslovskog i Filološkog fakulteta, opisuje svoje školovanje, od prvog susreta sa dugim hodnicima Bogoslovije, koji djeluju poput lavirinta, preko raznih dogodovština, đačkih nestašluka i upečatljivih utisaka o svojim učiteljima o kojima govori sa mnogo poštovanja, pa do rastanka u suzama.

"Knjiga ima oko 15 pripovijetki i srž svake je upravo Bogoslovija i period proveden u njoj - jedna od najdivnijih epoha mog života. Svi kažu da je djetinjstvo najljepše - i ja sam tog mišljenja, a nešto najljepše što je moglo da mi se desi poslije djetinjstva je školovanje u ovoj fočanskoj srednjoj školi, jedinoj ovog tipa u BiH", naglašava Brborić.

Svaki internat ima svoje tajne, skrivene priče, peripetije i začkoljice, navodi on, i svaki period života proveden u internatu je velika avantura.

"Knjiga je autobiografskog, ali i ispovjednog karaktera, zato što se tu mogu naći mnoge začkoljice i događaji koji su se dešavali među nama - đacima, a u koje profesori nisu bili upućeni, pa će čitajući ovu knjigu moći da pročitaju moju ispovijest svima njima", kaže Brborić.

Knjigu je nazvao po prerano preminuloj ćerkici profesora Ranka Kovača, svog velikog životnog uzora.

"Centralna priča ove knjige nosi naziv `Dječak u poderanim pantalonama` i opisuje život oca Ranka Kovača. U momentu kada sam opisivao dio njegovog života kada je dobio drugu ćerkicu, koja se rodila dosta ranije od predviđenog termina, dao joj ime Julijana i odmah je krstio, i kada sam zapisivao njeno ime pero mi je ispalo iz ruke i proletila mi je misao da knjiga treba da se nazove Julijana. Ta divna djevojčica koju nikada nismo upoznali, ali smo je siguran sam upoznali kroz naš odnos sa ocem Rankom, njegovom suprugom i njegovim bližnjima", navodi Brborić.

Profesor Ranko Kovač istakao je na promociji knjige da je Goran Brborić kao đak Bogoslovije bio poznat kao veliki pregalac i veliki radnik, promovišući školu kroz razne konkurse, a da je danas jednako uspješan student dva fakulteta, na kojima niže sve same desetke.

"I na jednom i na drugom fakultetu je očistio dvije godine sa desetkama, što nas bivše profesore čini ponosnim. Ova knjiga je podsjetnik i nama bivšim đacima ove Bogoslovije, jer kada on opisuje svoj dolazak i život ovdje, nekako smo se i mi pronašli u tome", kaže Kovač.

Profesor Kovač zahvalio je Brboriću u ime svoje porodice što je knjigu nazvao po njihovoj preminuloj ćerkici.

Rektor Bogoslovije Ljubomir Prijović kaže da se Brborić isticao ne samo u nastavi po vrijednom učenju i odličnom znanju, već i u svim poslovima u bogoslovskom internatu i u odnosima sa đacima i profesorima, ispunjavajući Hristovu zapovijest da ljubimo bližnjega svoga kao samoga sebe.

"Sigurni smo da će ova knjiga biti velika promocija naše škole, ne samo u Republici Srpskoj, već i u Srbiji i šire gdje god bude stizala do čitalaca", rekao je Prijović.

Na promociji knjige "Julijana" govorio je i sveštenik iz Gacka Saša Kojović, jedan od najvećih "krivaca" što je Brborić izabrao bogotražiteljski put, dok je recenziju univerzitetskog profesora iz Beograda Veljka Brborića pročitala profesor srpskog jezika Sanja Ristanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana