Dragocjeno blago jezičkog jedinstva

Mirna Pijetlović
Dragocjeno blago jezičkog jedinstva

Banjaluka - Stanje srpskog jezika nije ni najmanje zadovoljavajuće, već je prilično zabrinjavajuće, prije svega zbog velikog broja latiničnih naziva svuda oko nas. To svedoči o tome da nemamo valjan odnos prema jednom delu jezičkog nasleđa, to jest, prema ćirilici.

Rekao je ovo predsjednik Matice srpske iz Novog Sada Slobodan Stanić na promociji prvog ijekavskog izdanja “Pravopisa srpskog jezika”, koja je održana u srijedu uveče u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske u organizaciji Društva Matice srpske u Srpskoj u Banjaluci.

Pravopis je objavila Matica srpska iz Novog Sada u saradnji sa Predstavništvom RS u Srbiji, a sačinio ga je autorski tim Mitar Pešikan, Jovan Jerković i Mato Pižurica.

- Ekavica i ijekavica su dva izgovora srpskog jezika koje bi trebalo normativno regulisati, kako bi se na našem jedinstvenom govornom i kulturnom području ravnopravno upotrebljavali i jedan i drugi izgovor - rekao je Stanić.

On je dodao da bi trebalo da imamo razvijen osjećaj za ljepotu i ekavice i ijekavice, što je vrlo važno, prije svega, za jezičko jedinstvo srpskog naroda.

- Ijekavsko izdanje Pravopisa izuzetno je važan instrument srpske jezičke politike koji je nedostajao na ijekavskom prostoru. Mi u Matici srpskoj ćemo nastojati da celi ijekavski prostor dobije ovu dragocenu knjigu - istakao je Stanić i naglasio da je ona, prije svih, najpotrebnija u školstvu i medijima.

O značaju Pravopisa na promociji u Banjaluci govorili su i ugledni lingvisti Slobodan Remetić i Milorad Telebak.

- Moj ideal je da imamo iste udžbenike na jedinstvenom srpskom jezičkom i kulturnom prostoru, kao što, na primjer, imaju Nijemci. Njihovi udžbenici se upotrebljavaju još i u Austriji i Švajcarskoj. Tako bismo se i mi trebali ugledati na njih, odnosno da naši đaci imaju izmiješane udžbenike, što znači da sadrže tekstove i na ekavici i na ijekavici - rekao je Slobodan Remetić.

Naglasio je da je to neophodno i zbog književnosti, jer su mnogi pisci sa ijekavskog govornog područja pisali ekavicom i obrnuto.

Gramatika i rječnik

Predsjednik Društva Matice srpske u RS Mladen Šukalo rekao je da će sljedeći korak biti prilagođavanje urađene normativne gramatike srpskog jezika za ijekavski prostor, te pripremanje i objavljivanje jednotomnog matičnog Rečnika srpskog jezika za RS pod nazivom Rječnik srpskog jezika.

- Time bi bio zaokružen osnovni preduslov da imamo temelje na osnovu kojih možemo da vodimo brigu o našem jeziku u javnoj upotrebi - istakao je Šukalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana