Dragan Velikić: Narod voli ono što mu se servira

Mirna Pijetlović Foto: M. Milenković
Dragan Velikić: Narod voli ono što mu se servira

Više puta sam na sajmovima nailazio na knjige za koje sam mislio da su odavno rasprodate. Verujem da knjiga nađe svog čitaoca. Nije obrnuto.

Rekao je ovo u intervjuu za "Glas Srpske" ugledni srpski književnik Dragan Velikić, koji će prigodnom besjedom otvoriti 20. jubilarni Sajam knjige, koji će u organizaciji našeg lista biti održan od 15. do 21. septembra u Sportskoj dvorani "Borik" u Banjaluci.

Velikić, čija su djela prevedena na 15 svjetskih jezika i ovjenčana uglednim književnim priznanjima, upravo će o njenom veličanstvu knjizi i značaju Sajma knjige za pisanu riječ i čitanje govoriti na otvaranju Sajma u Banjaluci.

* GLAS: Sajam u Banjaluci će svakako biti prilika da se sretnete sa svojim čitaocima. Koliko je taj susret u "četiri oka" bitan za stvaranje međusobnog povjerenja pisca sa čitaocima? Koliko je Vama, u stvari, teško ili lako da na taj način govorite o svom djelu koje ste stvarali u intimnosti svoje kreativne radionice?

VELIKIĆ: Nije moje da govorim o svom delu. Tu su, pre svega, čitaoci. Susreti sa čitaocima na književnim večerima i sajmovima sigurno znače mnogo svakom piscu, jer da nije tako, ne bi ni nastupali. Međutim, kada je o poverenju reč, onda je knjiga jedino merodavna. Ako neku knjigu ne poželimo da i po drugi put pročitamo, nije ni trebalo da je uzimamo u ruke.

* GLAS: Gdje je danas mjesto lijepe pisane riječi i knjige uopšte, kada smo okruženi i sa svih strana bombardovani kičom i šundom?

VELIKIĆ: Kič i šund, koji pominjete, najčešće se i nalazi u delima tzv. lepe književnosti. Nije problem ogoljeni kič i šund sa kioska, već onaj prikriveni pod plaštom nagrada i pohvala merkantilnih kritičara, koji po pravilu nalazimo u delima navodno ozbiljne literature, čiji autori sede po izdavačkim kućama, državnim institucijama i akademijama. U umetnosti, pa tako i u književnosti, vreme je jedini sudija.  

* GLAS: Koliko je era sve naprednije tehnologije uticala na knjigu? Gdje joj je pomogla, a gdje, da kažemo, odmogla, kada je u pitanju navika čitanja?

VELIKIĆ: Tehnološki napredak doneo je nove oblike komunikacije sa književnim delima. I ne vidim u tome ništa loše. Knjiga nije ugrožena time što prelazi u elektronski oblik. Ono što je presudno jeste tretman koji književnost, i uopšte umetnost ima u našim medijima. Već se u skoro svim novinama odomaćila sintagma kultura i zabava. Na kraju se to svodi samo na zabavu. I uvek onaj jalovi alibi da to narod, navodno, voli. Nije tačno. Narod voli ono što mu se servira. I ukus funkcioniše po sistemu ovisnosti, pa tako u čitavom našem regionu je stvorena heroinska populacija koja ne može bez rijalitija i svih onih prostakluka kojim se svakodnevno i svakonoćno hrane. Ako nam je to zvanična politika - a jeste! - ne vidim načina da se pomaknemo sa dna na kojem se već godinama valjamo. Zato nam i ne može biti bolje.

* GLAS: Protekli period Vama je, između ostalog, obilježila i nagrada koja nosi ime Petra Kočića. Koliko je Vaše stvaralaštvo na tragu Kočićeve riječi i možemo li reći da je njegov "oštar jezik" danas potrebniji nego ikada?

VELIKIĆ: Moj novi roman "Islednik" nagrađen je nagradom "Kočićevo pero". Ta nagrada je ovih dana inicirala objavljivanje duodrame "Montevideo", koju sam napisao pre sedam godina. Knjiga je izašla u izdanju Zadužbine "Petar Kočić", štampana je dvojezično, na srpskom i nemačkom jeziku. "Montevideo" je izvođen samo u Austriji u prevodu Maše Dabić. A što se Kočićevog oštrog jezika tiče, naravno da je danas potrebniji nego ikada, međutim, hiperinflacija reči zatrpava svako suvislo mišljenje. Upravo se rijalitijima i svim onim smećem sa naslovnica novina narod drži pod hipnozom. Nema tog oštrog jezika za tako debele obraze naših političara.

* GLAS: Kakav u stvari značaj za Vas imaju književne nagrade i da li i koliko one mogu na neki način uticati na stvaralaštvo, kao podsticaj?

VELIKIĆ: Mene nagrade nisu formirale. Pre četvrt veka dobio sam za svoj prvi roman "Via Pula" nagradu "Miloš Crnjanski". A onda je usledio period od dve decenije u kojem sam napisao šest romana i četiri knjige eseja, preveden sam na petnaest jezika, ali sve su me nagrade mimoilazile. U Srbiji se godišnje podeli oko 200 književnih nagrada. Zar mislite da ima toliko pisaca? Moj roman "Ruski prozor" nagrađen je 2008. godine NIN-ovom nagradom i nagradom "Meša Selimović". NIN-ova nagrada je jedina nagrada u Srbiji koja značajno proširuje čitalačku publiku. Ipak, nema te nagrade koja na duži rok može uspostaviti nekog pisca ukoliko nije vlasnik autentičnog književnog sveta. 

* GLAS: O promjenama načina života, razmišljanja, ali kroz prizmu čiste ljubavi, Vi govorite i u svom novom romanu "Islednik". Prošlo je neko vrijeme od objavljivanja, pa, možete li nam reći koliko ste zadovoljni prijemom kod čitalačke publike, ali i koliko ste Vi sami zadovoljni krajnjim produktom?

VELIKIĆ: Veoma sam zadovoljan prijemom "Islednika" kod čitalačke publike. Nijedan moj roman do sada nije za samo tri meseca stekao toliko čitalaca. Nedavno je objavljeno i treće izdanje u tiražu od 2.000 primeraka, koliko su inače sva izdanja mojih romana kod "Lagune". Iskreno, slutio sam da će "Islednik" imati uspeha kod čitalaca.

* GLAS: Radite li možda na nekom novom rukopisu?

VELIKIĆ: Ne. Uvek nakon okončanog rukopisa pravim pauzu od najmanje pola godine. Ja ne štancujem romane. Nije dobro kada se restlovi prethodne knjige umešaju u novi rukopis. Za mene je svaki novi roman pokušaj da proširim vlastitu književnu teritoriju. Ne nalazim uživanje u pukoj proizvodnji, u opisivanju onoga što bi trebalo stvoriti.

Petar Kočić

- Svaki pisac priželjkuje da stvori prepoznatljiv literarni svet za koji ne važe pravila zemaljskih katastara, svet u kojem je upisano iskustvo čitave jedne egzistencije. To je ono čemu se u potaji pisac nada. Kočić je u tome uspeo. Više od toga nema - zapisao je Dragan Velikić u govoru povodom dodjele nagrade "Kočićevo pero".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana