Dragan Prole, fotograf, o izložbi “Concept Photo”: Izbor najboljih radova Sizifov posao

Branislav Predojević
Dragan Prole, fotograf, o izložbi “Concept Photo”: Izbor najboljih radova Sizifov posao

BANjALUKA - Fantastičan izbor fotografija 178 autora iz 47 zemalja svijeta, podijeljenih u pet tema, obilježio je četvrtu Međunarodnu izložbu digitalnih i printanih fotografija “Concept Photo”, koja je ove sedmice otvorena u Banskom dvoru.

Dragan Prole, banjalučki fotograf, jedan od članova žirija i organizator izložbe, kaže da su odlične reakcije publike potvrda da klub već decenijama radi svoj posao.

- Odlična posjeta i sjajne reakcije na otvaranju izložbe na neki način dodatni su podstrek i motiv za sve nas u godini u kojoj slavimo 45 godina kontinuiranog rada i 30 godina redovnog održavanja izložbi Univerzitetskog foto-kino kluba Banjaluka - rekao je Prole za “Glas Srpske”. On je dodao da je izložba ove godine imala i jednu posebnu prezentaciju.

- Posebnost ove izložbe odgleda se u tome što smo prvi put imali prezentaciju digitalnih tema u Art kinu, tako da su posjetioci na pravi način mogli u Art bioskopu uživati u punoj snazi, kvalitetu i ljepoti izloženih digitalnih fotografija - naveo je Prole.

U konkurenciji za izložbu našlo se 178 autora sa 2.221 fotografijom, tako da je žiri, koji su osim Prole činile njegove kolege Dejan Selaković i Saša Knežić, imao više nego izazovan posao da organizuje konačnu postavku.

- Da budem iskren, biranje fotografija za ovu izložbu nije bio običan, već Sizifov posao, u kojem jesmo uživali jer se radi o vrhunskim fotografijama, ali to ne umanjuje težinu zadatka koji smo imali. Od ponude od preko 2.000 fotografija pravili smo prvo individualni izbor, potom smo pravili tri zajedničke selekcije kako bismo na kraju napravili postavku od 140 printanih fotografija na dvije teme (slobodna kolor i crno-bijela) dok smo digitalne fotografije sveli na 320 fotografija u tri teme (slobodna kolor i crno bijela te tema prirode). Fin, ali krajnje nezahvalan zadatak - priznao je Prole.

Izložba je podijeljena na pet tema, a na konkurs su stigli fotografski radovi sa svih kontinenata, što je, po njegovim riječima, dalo poseban ton postavci.

- Imali smo fotografije iz 47 zemalja sa svih kontinenata i svih podneblja. Generalno, nama su najzanimljivije fotografije iz Indonezije i Kine, dok, recimo, Indijci godinama imaju prepoznatljiv štih u fotografiji koji uvijek izaziva odlične reakcije publike. Imali smo fotografije svih motiva i tema koje su išle od portreta preko pejzaža i arhitekture, u kojima je svaki posjetilac mogao da pronađe nešto za sebe. Moram dodati da je ova izložba za nas još jedna potvrda visokog kvaliteta naših izložbi u BiH i regionu, pažljivo stvaranog decenijama - kaže banjalučki majstor fotografije.

Na izložbi su dodijeljene nagrade za najbolje radove, a osim međunarodnih autora, priznanja su dodijeljena i domaćim autorima koji su po svojim fotografijama poznati publici, a to su Siniša Plavšić, Mladen Anić, Ognjen Golubović, Jovica Panić, Milena Erceg, Ahmet Residović i Gordana Popović.

Univerzitetski foto-kino klub je osnovan 1977. godine, a njegove aktivnosti su usmjerene na popularizaciju fotografije uopšte, sa posebnim akcentom na kreativnoj izlagačkoj fotografiji.

Do sada je održano više od 60 kurseva kroz koje je edukovano više od 1.000 ljudi i preko 70 raznih izložbi fotografija, što je umnogome doprinijelo popularizaciji fotografije na ovim prostorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana