Dragan Petrović Pele: Studente učim da zadrže ljudsko lice

Ratomir Mijanović
Dragan Petrović Pele: Studente učim da zadrže ljudsko lice

Trebinje - Pedagoški posao mnogo je više od podučavanja mladih generacija glumačkoj veštini. Ostati čovek i u okolnostima kada uspeh u karijeri traži kompromise, najvažniji je ispit za one kojima tek predstoje brojni životni i profesionalni izazovi.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" poznati beogradski glumac Dragan Petrović Pele koji se proslavio ulogom u seriji "Bolji život", a potom i u filmovima "Lepa sela lepo gore", "Mala noćna muzika", "Točkovi", "Četvrti čovek" i serijalu "Vratiće se rode".

Prvi pogled gotovo uvijek vara. Iako na prvi pogled djeluje pomalo strogo i nepristupačno, Petrović je, zapravo, kako bi Hercegovci rekli, fino čeljade. U svojstvu profesora-mentora stigao je i u Trebinje - na izvođenje predstave studenata FDU "Šest franaka po komadu ili pola porcije ribanca", Joneskovog kolaža čiju inscenaciju potpisuje asistent Miloš Biković.

- Gluma je moj primarni poziv i umetnost kojom se bavim, ali u poslednje vreme mnogo me ispunjava i posao profesora, koji mi je dinamičniji i interesantniji. Zanimljiva mi je i jedna i druga oblast, imam tu privilegiju da gledam prema sceni i sa scene iz različitih uglova - kaže Petrović.

Dodaje da ga rad sa mladima naročito ispunjava, uprkos međugeneracijskim predrasudama koje se kod starijih po pravilu ispoljavaju u sklonostima da pridikuju, neopravdano potcjenjuju, uskraćuju šansu…

- Za mlade često misle da su obavezno tvrdoglavi u svojoj mladosti, što nije uvek tačno! Ako mladima priđete na pravi način i ono što tražite od njih opravdate argumentima - oni to rado prihvataju. Ta distanca u godinama dovodi nas u situaciju da "popujemo" više nego što bi trebalo i da potcenjujemo njihovu sposobnost percepcije svijeta, a činjenice govore da oni mnogo bolje vide stvari od nas. Često nas sve ono što smo uradili demantuje i oni su u pravu kada nas kritikuju i traže od nas da dokažemo to što tvrdimo i da se opravdamo - zašto ono o čemu govorimo nismo i sami uradili - rekao je Petrović.

Petrović kaže da mnogo sa studentima razgovara o njihovom pogledu na budućnost, šta da rade kada im se ukaže šansa za neku ulogu, kako da se postave.

- Učim ih i o stvarima koje se tiču etike i morala, onome što čini ličnost jednog čoveka i umetnika, koliko je važno da u svakoj prilici zadrže ljudsko lice - rekao je Petrović.

Dragan Petrović Pele živi jednostavno, okrenut sebi, porodici, životnom pozivu i studentima. Nema poseban hobi, ali voli automobile i bavi se sportom, a najviše uživa kad je u društvu ljudi koje voli.

- Živim krajnje jednostavno, kao i većina ljudi. Odigrao sam i male i velike uloge. Trudio se da od svega što dobijem nađem smisao, da ne otaljavam. Ima uloga koje nisu bile dobre, prosto zato što nisam uspio da nađem pravi odgovor na neka pitanja, a ima onih kojima sam zadovoljan. To je sudbina glumca - da bude biran. Kod nas se toliko malo radi, posebno danas, tako da uzimate šta vam se ponudi i dajete najbolje od sebe. Hvala Bogu od života sam dobio mnogo više nego što sam se nadao i što sam zaslužio - dodao je Petrović.

Dosta je radio i sa glumcem i kolegom sa klase Draganom Bjelogrlićem kao rediteljem.

- Dragan se pokazao kao izuzetan reditelj. Prije nego se latio rediteljskog posla, bio je, ja bih rekao - i najbolji producent kojeg imamo. Dragana znam 30 godina i lako je raditi s njim. Napravio je veliki posao sa "Montevideom" i svi smo ponosni na njega! Stvarno je izuzetan i autor i stvaralac, umetnik i dobar je čovek prije svega - kaže Petrović.

Glumački Poziv

Dragan Petrović iza sebe ima tri decenije glumačkog rada, a uz to je skoro deceniju profesor glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na filmu, seriji ili ulogama u pozorištu, zahvaljujući daru i ljubavi prema glumi, kojoj je, kako kaže, posvećen do kraja, uvijek ostavlja upečatljiv trag. To je lice koje se prepoznaje i pamti, a njegova maestralna gluma nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Studije glume završio je u klasi profesora Vladimira Jevtovića, na čiji poziv je i otpočeo pedagoški rad.

Nataša Ninković

Još jedna Hercegovka sa kojom je izuzetno raditi je i glumica Nataša Ninković, sa kojom je na Festivalu u Nikšiću dobio Gran pri za najbolji partnerski odnos u predstavi "U lovu na bubašvabe".

- Ona je fenomenalan kolega, mnogo se daje u pozorištu, na filmu, uopšte u ovom poslu. Temperamentna je, puna žara kada radi, energična! Nataša je jedna od osoba kojoj se obradujem svaki put kad je sretnem, prvenstveno jer je i dobar čovek i neko s kim uvek imate o čemu da pričate. To je jako važno u ovom poslu - da osetite bliskost prema kolegama. Ovo je posao otvaranja, a ne zatvaranja - kaže Dragan Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana