“Dr Nušić” pogled u srpsko ogledalo

Aleksandra Madžar
“Dr Nušić” pogled u srpsko ogledalo

Banjaluka - Probali smo da se ne izmotavamo i ponižavamo i sebe i velikog pisca, da ne karikiramo Nušića nego da kažemo nešto na temu komada “Dr”, koji je sjajan, ali vezan za današnje vreme. Mi se za ovih sto godina uopšte nismo promenili, naše mentalne devijacije su i dalje iste, ali mi, van svake logike, kačimo te devijacije kao ordenje.

Rekao je ovo poslije izvođenja predstave “Dr Nušić” u srijedu, treće takmičarske večeri Teatar festa “Petar Kočić 2015”, reditelj komada Kokan Mladenović.

Publika je stojeći, ovacijama i uzvicima “Bravo, ljudi” ispratila glumce Kruševačkog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor, koji su ujedinjeni talentom na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske pokazali moć i snagu glumačke igre.

Smijeh i aplauzi nisu izostali ni tokom trajanja komada. Pored sjajnih replika, zaljubljenici u teatar ostali su oduševljeni stihovima songova koje je pisao muzičar i književnik Marko Šelić Marčelo, iz kojih “vrište” snažne emocije i poruke. Komedija, u kojoj poslije svake scene kao šlag na torti ostaje slatko upakovan “ukus satire”, govori o kupovini i rasprodaji znanja, o uništenom sistemu vrijednosti u kojem novac primitivaca diktira društveni ukus i modu i, što je najgore od svega - nema pozitivnog junaka.

U ulozi gramzivog i pohlepnog Živote Cvijovića našao se Saša Torlaković, koji je donio novo tumačenje jednog od tipičnih i prepoznatljivih Nušićevih likova.

- Bilo je teško poverovati šta je čovek napisao pre sto godina. Danas je sve obrnuto. Nezamislivo je danas da neko kupi diplomu ili slično. Samim tim, nije jednostavno naći modele iz današnjeg vremena da se čovek poistoveti sa tim - kroz smijeh i ironično pričao je Torlaković, što je izazvalo smijeh u publici.

Osvrnuo se i na rad sa Mladenovićem i cijelim ansamblom, koji je, kako kaže, bio ispunjen kreativnom energijom, ali i na Teatar fest.

- Posebno se radujem što smo večeras u Banjaluci na festivalu koji je iz godine u godinu sve bolji. Bio nam je praznik da večeras igramo za vas - kazao je glumac.

Lažnog profesora filosofije igrao je Branislav Trifunović, koji je nastavio da se šali u sličnom stilu kao i Torlaković.

- Teško mi je bilo da nađem čoveka koji se iz propalice preokrene u političkog lidera, toga takođe ima malo u Srbiji. Šalu na stranu, najgore je što Nušić više uopšte nije komediograf, već sve ozbiljniji dramski pisac i sve tužnije je što za ovih sto godina od tog čoveka ništa nismo naučili. Upravo je on pričao da smo takvi kakvi smo i da postoji pretnja da postanemo još gori - dodao je Trifunović.

 

“Čudo u Šarganu”

Komad Narodnog pozorišta u Beogradu “Čudo u Šarganu” po tekstu Ljubomira Simovića i u režiji Egona Savina biće izveden večeras u 20 časova u okviru pete takmičarske večeri festivala. U glumačkoj ekipi predstave su Dušanka Stojanović-Glid, Nataša Ninković, Hana Selimović, Sloboda Mićalović, Predrag Ejdus, Nebojša Kundačina, Boris Pingović, Ivan Bosiljčić...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana