Dostupno Predićevo pismo kolekcionaru Vujiću

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD - Muzej knjige i putovanja Udruženja "Adligat" u Beogradu prvi put je prikazao javnosti originalno pismo slavnog srpskog slikara Uroša Predića upućeno Joci Vujiću /1863-1934/ kolekcionaru i bibliofilu, velikom dobrotvoru i vlasniku prvog srpskog privatnog muzeja.

Pismo je prikazano juče povodom 71 godine od smrti Uroša Predića /1857-1953/.

Predsjednik "Adligata" Viktor Lazić je rekao da je Predić, iako i sam skromnog imovnog stanja, želio da pomogne prijateljima, a naročito umjetnicima, pa u pismu poimanje profesora crtanja iz Sente, izvjesnog Milutinovića, koji je bio premješten u Ćupriju, udaljen od porodice, bačen u nepoznatu sredinu, što je Predića veoma pogodilo.

Između redova gusto pisanog teksta naslućuje se, kaže on, Predićev odnos prema vlasti koja umjetnika "kao fudbal šora s kraja na kraj države", a osjeća se i kako slikar živi, jer navodi da u Beogradu "od mjerodavnih ličnosti ne poznaje nikoga, niti je izlazio iz svoje povučenosti, tražeći veze sa onima, koji vedre i oblače u ovoj zemlji".

"Na tri strane Predić potanko objašnjava Vujiću zašto baš njega moli za pomoć i verujem da će ovo pismo doprineti da još bolje sagledamo život slavnog slikara, ali i celog jednog vremena", rekao je Lazić.

Predić je uradio i poznati portret Joce Vujića, a u "Adligatu" su izložene Vujićeve naočare za čitanje koje su prikazane na Predićevom portretu Vujića i koje je slavni veleposjednik vjerovatno koristio i dok je čitao Uroševo pismo.

Pismo je poklonio nasljednik Joce Vujića, profesor Zemunske gimnazije u penziji, Vasilije Vince Vujić sa suprugom, književnicom Tanjom Kragujević.

U "Adligatovom" Muzeju knjige i putovanja nalazi se značajna zbirka arhivske građe Uroša Predića – čak 1.700 dopisnica i dokumenata, a ističu se dopisnice koje su napisali Laza Kostić, Bogdan Dunđerski, Paja Jovanović, Stevan Sremac kao i više od 80 dopisnica koje je slavni slikar uputio svojoj porodici iz raznih krajeva Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana