Dora Barta, umjetnički direktor “Kečkemet siti baleta”, za “Glas”: Ljudske emocije iste širom planete

Branislav Predojević
Foto: D. Pozderović

Iza nas je deset godina postojanja i rada u okviru teatra “Jožef Kotona”, uz vrlo širok dijapazon repertoara, od klasika poput “Ane Karenjine”, “Sna ljetne noći”, Travijate” do modernih komada. Imamo jedinstven sastav, uz vrlo unikatnu muzičku pratnju, pažljivo prilagođenu našem izvođenju. Naši nastupi su jako popularni u Kečkemetu, Mađarskoj, ali i širom Evrope i svijeta.

Rekla je ovo za “Glas Srpske” Dora Barta, umjetnički direktor “Kečkemet siti baleta”, koji djeluje u okviru pozorišne ustanove “Jožef Kotona” iz mađarskog grada Kečkemet, predstavljajući svoju matičnu kuću koja je u Banjaluci nastupila s komadom “Oblijetanje”. Iskusna balerina, koreograf i umjetnički direktor sa devet godina staža na toj poziciji, kaže da je ova komad izabran za predstavljanje banjalučkoj publici, upravo zbog svojih specifičnosti.

- U pitanju je eksperimentalni komad. Tradicionalna narodna muzika i to ne samo mađarska, već svjetska muzika, predstavlja pratnju uz koju prezentujemo moderan balet dubokih osjećaja i snage na temu ljudskih emocija, sa izraženom i zanimljivom muzikom razumljivom širom planete, bez obzira na kulturološke tradicije i specifičnosti - rekla je ona.

GLAS: Ovo je prvo gostovanje Vašeg teatra u Banjaluci što je, na neki način, nastavak dobre društvene i kulturne saradnje između mađarskog i srpskog naroda koje poslednjih godina doživljava svoj vrhunac ?

BARTA: Za nas je ovo bila značajna i važna prilika da predstavimo naš rad, da uspostavimo prijateljstva i dobre veze sa Banjalukom i novom publikom. Trudimo se da ove dobre državne i kulturne veze ne ostanu samo mrtvo slovo na papiru već da dobiju ljudski oblik, da budu žive i da teku u oba smjera. Velika nam je čast što je naš balet otvorio kulturnu saradnju Kečkemeta i Banjaluke.

GLAS: Iza Vas je impresivno igračko iskustvo, skoro deceniju ste na poziciji umjetničkog direktora, da li ipak postoji mali osjećaj pozitivne treme pred premijerne nastupe i pred novom publikom?

BARTA: Naravno, uzbuđenje je postajalo. Mi smo vjerovali da će nas publika dobro prihvatiti, pošto je iza nas veliko iskustvo i brojni nastupi širom svijeta. Ispostavilo se da smo bili u pravu. Po cijenu da zvučimo malo neskromno, sigurni smo u ono što radimo. Gdje god smo nastupali imali smo sjajnu komunikaciju i pokazalo se da smo dobru tradiciju nastavili i u Banjaluci.

GLAS: Koliko je teško čuvati duh i imaginaciju baleta u vremenu modernih tehnologija i brzih umjetnosti?

BARTA: Prilagođavanje novom vremenu je suština naše misije. Balet je živa umjetnost koja se stalno mijenja u skladu sa epohom. Suština je kvalitet. Tehnika koja se koristi i koja se može razvijati. I, naravno, jasan sistem koji ja obogaćujem i prilagođavam u skladu sa umjetničkim ciljevima naše trupe

GLAS:  Predstave rađene pod vašim umjetničkim vođstvom, bez obzira da li su klasici poput “Ane Karenjine” ili moderniji komadi, imaju specifičan koreografski jezik i snažan pozorišni senzibilitet?

BARTA: Moj umjetnički rukopis je prepoznatljiv po tome što želim tradicionalnu muziku i balet prilagoditi modernom dobu i novim baletskim tehnikama. Konstantno tražim vezu sa novim vremenom uz veliko poštovanje prema klasici. Preciznije rečeno, želim jasnu konekciju između tradicije i eksperimenta pažljivo njegujući duh obje strane kako bi jednako uživali i izvođači i publika.

GLAS: Kakvi su Vaši utisci iz Banjaluke?

BARTA: Oduševljeni smo gradom i prijemom naših domaćina. Izuzetno smo srećni i zahvalni zbog ovog nastupa i bila nam je čast što smo ispred svoje matične kuće nastupili u Banjaluci. Nadam se da ćemo imati priliku da uzvratimo ovu sjajnu dobrodošlicu i prijem u Kečkemetu i da ovo bude početak jedne dugogodišnje i plodonosne umjetničke saradnje između dva grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana