“Donja Dolina” autorke Slavice Arsenijević nova postavka u Muzeju Republike Srpske: Duh prošlosti vraćen u sadašnjost

Milanka Mitrić
“Donja Dolina” autorke Slavice Arsenijević nova postavka u Muzeju Republike Srpske: Duh prošlosti vraćen u sadašnjost

BANjALUKA - Nalazi iz Praistorijske zbirke Muzeja Republike Srpske, koji se tiču arheološkog područja Donja Dolina, čine novu postavku koja će za nekoliko dana javnosti biti predstavljena u Muzeju Republike Srpske.

Izložba “Donja Dolina” autora Slavice Arsenijević, višeg kustosa arheologa Muzeja Republike Srpske, u ovoj ustanovi biće otvorena 25. marta, u 19 časova.

- Ovom izložbom će biti obilježeno 120 godina od prvih većih arheoloških iskopavanja Donje Doline, preduzetih 1899. godine - najavljuju Muzeja RS.

Praistorijsko naselje Donja Dolina, koje se nalazi na teritoriji opštine Gradiška, kao arheološko područje, od 2006. godine je nacionalni spomenik. Tada je upisano u Registar spomenika kulture BiH prve kategorije.

- Riječ je o kompleksnom višeslojnom lokalitetu sa ostacima Starijeg naselja iz poznog bronzanog doba u Gornjoj Dolini, Mlađeg naselja iz željeznog doba na Gradini i nekropole na Timeničkoj gredi u Donjoj Dolini - naveli su iz Muzeja Republike Srpske.

Arheološki nalazi s pomenutog lokaliteta, osim u Muzeju RS, čuvaju se i u Sarajevu (Zemaljski muzej BiH) i Gradišci (Zavičajni muzej Gradiška).

- Najstarije naselje u Donjoj Dolini pripisuje se nosiocima kulture polja sa urnama, srednjoevropskim doseljenicima ili osvajačima, možda autohtoncima, ali svakako osnivačima. Priča o Donjoj Dolini seže još dalje u prošlost, sudeći prema otkriću objekata i materijala iz ranog bronzanog doba i neolita na Gradini, kao i dalje u budućnost, što nagoveštavaju malobrojni rimski nalazi iz trećeg i šestog veka - pojasnila je autorka izložbe Slavica Arsenijević.

Kako ona navodi, nosioci kulturne grupe Donja Dolina - Sanski Most, koja je trajala na tlu Posavine, između ušća Vrbasa i Une su željeznodobni Donjodolinci.

- Pripadnost ove kulturne grupe uglavnom se etnički pripisuje Panonima, možda potomcima prethodnika, koji su gradili naselja tipa sojenica i gradina, o čemu upravo svjedoče željeznodobni ostaci iz Donje Doline - dodala je Arsenijevićeva.

Izložba će u Muzeju RS biti otvorena do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana