Dominacija novih formi lutkarstva

Mirna Pijetlović
Dominacija novih formi lutkarstva

Istočno Sarajevo - Kao što bukvar predstavlja prvi susret đaka sa školom, tako i lutkarsko pozorište predstavlja prvi susret najmlađih sa svijetom pozorišta. Mislim da je "Lut fest" u edukaciji najmlađih odigrao zaista značajnu ulogu.

Rekla je ovo Aleksandra Mitrić-Štifanić u ime 17. međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta u Istočnom Sarajevu "Lut fest", koji je i ove godine okupio sam vrh svjetske lutkarske pozorišne scene pod motom "Bukvar lutkarstva".

Prema riječima direktora i selektora festivala Vitomira Mitrića, publika ima priliku da pogleda izuzetno kvalitetne predstave koje odlikuje rediteljski iskorak u traženju novih formi u lutkarstvu.

Kada je u pitanju takmičarski program festivala, publika u Istočnom Sarajevu juče je imala priliku da pogleda komad "Tri rokenrol praseta" Teatra "Tulevski" iz Estonije, koji je nastao po motivima poznate bajke.

- Ovaj komad je baziran na engleskom folkloru, a priča je prikazana na potpuno nov i moderan način. Poruka predstave je da dobro pobjeđuje zlo, ali bez nasilja, kroz muziku i druženje - kazala je Mitrić-Štifanić.

Lutkarsko pozorište "Nojski Oster" iz Velike Britanije odigralo je predstavu "Običan Bob", a ovaj komad se igra bez riječi, gdje lutkarsko umijeće dolazi do izražaja, kao i muzika koja prati ovaj komad.

- Ova predstava je pokrenula publiku da učestvuje u samom izvođenju, koja mu je pomogla da ispriča svoju životnu priču, koja je najinteresantnija bila najmlađim gledaocima - ispričala je Mitrić-Štifanić.

Publika je uživala i u izvođenju komada Profesionalnog državnog lutkarskog pozorišta "Batumi" iz Gruzije, koji su na veoma neobičan način izveli "Crvenkapu".

- Crvenkapica je smještena na sopstvenoj pozornici, u malom koferu u kojem se pored scene nalaze i zvuk i svjetlo i kao takva predstavlja specifičan oblik lutkarskog pozorišta malih formi - istakla je ona.

Kraj drugog dana festivala, odnosno njegovog takmičarskog dijela, bio je rezervisan za Pozorište lutaka Niš i njihovu predstavu "Zlatokosa". Ova dirljiva bajka braće Grim govori o odrastanju, želji za slobodom, upoznavanju svijeta i ljubavi.

Prateći program

U okviru pratećeg programa festivala publika je imala priliku da učestvuje u kreativnoj radionici izrade nakita koju je vodila Ankica Avramović, prati predavanje "Razne vrste improvizovanih lutaka" Konstantina Karakostova iz Sofije, kao i da prisustvuje promociji knjige "Pu ka mome Todoru" Amele Vučenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana