Dokumentarac "Moj Branko ne laže" na RTRS-u 2. januara: Ćopićev život i djelo u očima drugih

B. P.
Dokumentarac "Moj Branko ne laže" na RTRS-u 2. januara: Ćopićev život i djelo u očima drugih

BANjALUKA - Dugometražni dokumentarni film o slavnom srpskom piscu Branku Ćopiću pod nazivom "Moj Branko ne laže" u režiji Branka Lazića biće premijerno prikazan na "RTRS" 2. januara od 21 čas.

- Kako je poslijeratni najčitaniji, najprevođeniji, najtiražniji pisac čitavog jugoslovenskog prostora, podjednako omiljen i kod djece i kod odraslih, postao prvi jeretik komunističke Jugoslavije? Kako je vedri pisac koji je iza sebe ostavio impozantno djelo, ozbiljnu oporuku i tragičnu biografiju, postao i ostao "samo" partizanski i dječiji pisac? Odgovore na ovo pitanje autori filma su potražili u arhivskim materijalima i kroz razgovore sa 13 eminentnih sagovornika iz svijeta književnosti, kulture i nauke - navedeno je u najavi filma.

Među akterima filma nalaze se akademik Matija Bećković, istoričar Predrag Marković, prof. dr Mihajlo Pantić, reditelj Darko Bajić, prof. dr Duško Pevulja, doc. dr Oleg Soldat, književnici Ljubivoje Ršumović, Pero Zubac, Vule Žurić, koji su o Ćopiću rekli da je bio prvi komunistički jeretik, najčitaniji pisac Jugoslavije, pisac za narod i sirotinju, najomiljeniji osmijeh Beograda, posljednji Krajišnik i srpski Tolkin.

Scenario za film pisao je Saša Berendika, direktor fotografije je Dejan Račić, snimatelj je Siniša Stojić, montažer Vedran Marić, rasvjeta Dragan Talić, ton Srđan Radaković i Vladimir Vladetić, producent Aleksandar Đorđević.

Film traje 84 minuta, a od materijala urađenog za potrebe filma biće priređena i dokumentarna serija pod istim nazivom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana