Dokumenta demantuju i sprečavaju laž

Aleksandra Madžar
Dokumenta demantuju i sprečavaju laž

Banjaluka - Izložba arhivskih dokumenata "Mlada Bosna i Sarajevski atentat" otvorena je u galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci u prisustvu brojnih ličnosti iz javnog i kulturnog života RS.

Otvaranju izložbe u četvrtak uveče prisustvovali su i član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Nebojša Radmanović, potpredsjednik Srpske Emil Vlajki, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić i veliki broj akademika.

Značajnu postavku, koja govori o važnim događajima u istoriji srpskog naroda, organizovao je Arhiv Republike Srpske povodom obilježavanja sto godina od početka Prvog svjetskog rata. Autor izložbe, koja je podijeljena u pet cjelina, je pomoćnik direktora Arhiva RS Bojan Stojnić.

- Na ovoj značajnoj kulturno-istorijskoj manifestaciji svjedočimo jednoj velikoj tragediji - rekao je otvarajući izložbu predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović.

Podsjetio je da će se 28. juna, na Vidovdan, navršiti sto godina od Sarajevskog atentata.

Veliki broj manifestacija, kako je rekao, održava se ne samo u RS, već i u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji i Srbiji povodom ovog događaja.

- U Srpskoj će biti održano desetak većih manifestacija. Prava značajnija je ova izložba republičkog nivoa. Ona je najbolji i najkonkretniji način da se pokažu originalna dokumenta koja ne daju da se falsifikuje istina - istakao je Kuzmanović.

Ukazujući da živimo u svijetu punom paradoksa i prevara u kojem se neistine plasiraju kao istine, smatra da ovakve izložbe dokumenata demantuju i sprečavaju laž.

- Dokumenta jasno pokazuju ko je ko bio na početku, u toku i na kraju Prvog svjetskog rata - zaključio je Kuzmanović.

Na značaj pisanih dokumenata, koji su ostali kao svjedoci jednog vremena, ukazao je i direktor Arhiva RS Dušan Popović.

Autor izložbe Bojan Stojnić podsjetio je da je atentat "Mlade Bosne" na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda događaj koji je već sto godina u centru pažnje, ne samo naučnika, publicista i političara nego i širokih narodnih masa.

Izložba je, kaže, podijeljena u cjeline: "Mlada Bosna", "Zavjerenici i izvršioci Sarajevskog atentata", "Sarajevski atentat", "Julska kriza 1914" i "Stradanja Srba u BiH".

- Iako je Sarajevski atentat u kontekstu svih događanja imao sporedni značaj, on je bio povod jednom velikom ratu koji je otvorio novu epohu u svijetu i Evropi. Rata bi bilo i bez atentata - rekao je Stojnić.

Berlinski list

- U Prvom svjetskom ratu srušena su četiri velika carstva, austrougarsko, rusko, njemačko i nešto kasnije tursko. Jedan berlinski list pisao je početkom avgusta 1914. godine da je sa početkom tog rata nastupila buržoaska revolucija Južnih Slovena u punom zamahu, te je pucanj u Sarajevu bio jedno poglavlje ove revolucije - kaže Bojan Stojnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana