Doktorska izložba Marka Kusmuka u Kući kralja Petra

Tanjug
Doktorska izložba Marka Kusmuka u Kući kralja Petra

Beograd - U Kući kralja Petra na Senjaku u petak, 8. novembra, biće otvorena doktorska izložba slika Marka Kusmuka "Lica i naličja".

Na izložbi, koja će biti otvorena do 16. novembra, biće predstavljeno 25 djela hiperrealizma.

"Slika nije ilustracija, već naša intepretacija već viđenog a Marko Kusmuk je ovom izložbom uspeo da pobedi u sebi pripovedača o geografiji naših lica", naveo je slikar Miloš Šobajić u katalogu izložbe. "On je uspeo da pređe u ofanzivu, dajući licu drugo smisao nego što je portret. On je čvrstu strukturu naših glava zadržao samo kao teritoriju po kojoj se vodi sasvim drugi rat, pun ofanziva, juriša, pokreta, dodira i sudara, mostova koji se ruše da bi se opet sklapali od šake prema licu. On je doveo svoju sliku do višeg nivoa, do pravog slikarstva, eliminišući fabulu, izbegavajući da citira sve dopadljive i virtuozne mogućnosti koje u sebi poseduje, da bi dobio jednu sasvim drugu, snažniju i sadržajniju, ovog puta i zaista virtuozniju sliku", naveo je Šobajić.

"Gledajući slike Marka Kusmuka, prvi utisak koji stičem je da se javio slikar koji neobično snažnom figuracijom i crtačkim delovanjem podseća na ono što je upravo u toj BiH valjalo", naveo je reditelj Emir Kusturica. "Između neke lakoće i magritovske kombinacije u koje je lako ulazio Ljubović, do dobrog zamaha koji je imao Berber, rekao bih one grafike koje je nama pred oči doneo Aleksić, i kada nismo znali koliko je popularan, a bio je popularniji u Beogradu, nego u Sarajevu".

"Znači, ovde imamo mladog slikara koji ne samo da nam je osvežio sećanja na bivšu domovinu, nego nam je ono što je u njoj, doneo pred oči. Bar meni, doneo je ekstrakt onoga što je tamo vredelo", navodi se u Kusturičinoj preporuci izložbe. Na otvaranju izložbe će biti najavljen i umjetnički projekat na kome Kusmuk radi sa violončelistkinjom Anom Rucner.

Kusmuk je rođen u Sarajevu 1985. gdje je pohađao Akademiju likovnih umjetnosti, odsjek slikarstvo. Po završetku akademije upisao je specijalističke studije u Rimu gdje ostaje godinu dana. Doktorske studije na Fakultetu za umjetnost i dizajn upisao je 2010. godine. Ostvario je devet samostalnih izložbi i učestvovao je na brojnim zajedničkim izložbama i projektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana