Dodjelom priznanja završena sezona u Studentskom pozorištu Banjaluka: Nagrada “Dobrica Stefanović” pripala Renati Agostini

Aleksandra Glišić
Dodjelom priznanja završena sezona u Studentskom pozorištu Banjaluka: Nagrada “Dobrica Stefanović” pripala Renati Agostini

BANjALUKA - Nagrada “Dobrica Stefanović” pripala je glumici Renati Agostini, a nagrada “Likota” ansamblu predstave “Žilište”, saopšteno je na svečanom zatvaranju pozorišne sezone u Studentskom pozorištu Banjaluka u subotu uveče. 

Predstava “Žilište”, autorski projekat Renate Agostini, koja je premijerno izvedena 22. decembra na Podrum sceni Studentskog pozorišta, naišla je na pozitivan prijem kod publike i stručne javnosti.

Režiju, koreografiju i muzički izbor za ovu koreodramu radila je Renata Agostini, a glumačku ekipu čine Jelena Stojaković, Virdžinija Ugrčić, Vladana Savić, Katarina Arnaut i Una Radulović.

- Koreodrama je izuzetno zahtjevna, a i izazov je bio napraviti koreodramu sa samo pet glumica. Ove djevojke su maksimalno dale i dušu i energiju da sve bude kvalitetno. Specifičan je sam naziv predstave “Žilište”, to je arhaična riječ. Ova riječ u nekom smislu označava i naše pretke i naše korijene - rekla je o predstavi Renata Agostini.

Na završetku sezone pod nazivom “Reanimacija” održan je unikatni koncert “Elektro Tesla poezi” u organizaciji  Studentskog pozorišta i Poetsko-muzičkog studija “Džep”. Koncert je predstavljao sinergiju muzike Stefana Tešanovića (džez gitara) i Slavena Bajića (violina) sa stihovima samoproglašenog pjesnika Nebojše Kuruzovića.

- Pozorište je ove godine imalo dvije premijere (“Dejton” i “Žilište”), više od 70 repriza gostujućih i predstava sa redovnog repertoara. Ukupno je organizovano 116 različitih događaja, od kojih je najznačajniji međunarodni festival “Kestenburg”, te gostovanje predstave “Noć bogova” kao najgledanije predstave u Republici Srpskoj tokom 2019. Ove godine ukupno nas je posjetilo 19.182 gledalaca, od toga oko 3.000 samo na Kestenburgu, što je za skoro 7.000 gledalaca više nego u prethodnoj, 42. sezoni. Istina, nismo se približili rekordu iz 2017, ali radićemo na tome u narednim godinama - rekao je predsjednik Skupštine Studentskog pozorišta reditelj Aleksandar Pejaković.

Sezonu je svečano zatvorila viši stručni saradnik u Ministarstvu prosvjete i kulture RS Dobrinka Maksimović, koja je pohvalila napredak ovog teatra i poželjela sreću u daljem radu. 

“Molitva” Petra Kočića

- Radeći “Žilište” u glavi sam imala i književna djela “Srpska tužbalica” Zorana Kostića, “Nek pada snijeg Gospode” Rajka Petrova Noga i “Molitva” Petra Kočića. Predstavu čini 12 scena i svaka je priča za sebe, ali suština je život pet sestara - ispričala je Renata Agostini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana