Dodijeljene nagrade "Glasovog" sajma knjige: "Moštanica" za " Moje knjige"

Ilijana Božić
Dodijeljene nagrade "Glasovog" sajma knjige: "Moštanica" za " Moje knjige"
Foto: Dražan Oskar Poderović | Dodijeljene nagrade "Glasovog" sajma knjige: "Moštanica" za " Moje knjige"

BANjALUKA - Žiri 28. međunarodnog sajma knjige u organizaciji "Glasa Srpske", dodijelio je danas u Sportskom centru "Borik" nagrade ove smotre pisane riječi - "Moštanica", "Liplje", "Gomionica" i "Stuplje".

Prema odluci žirija, čiji predsjednik je bio Duško Pevulja, a članovi Miladin Berić i Svjetlana Tadić, priznanje "Moštanica" za izdavački poduhvat dodijeljena je Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, za knjigu Ranka Risojevića "Moje knjige". 

Priznanje je uručio generalni direktor "Glasa Srpske" Boris Dmitrašinović.

- Podnaslov ovog zanimljivog djela je "Autobiografija po knjigama". Riječ je o svojevrsnoj duhovnoj biografiji pisca koja nam otkriva jednu važnu putanju Risojevićevog samoizgrađivanja posredstvom lektirnog čitalačkog iskustva te putem osvajanja i posvajanja tuđih stvaralačkih iskustava - naznačio je žiri u obrazloženju.

Nagrada "Liplje" za savremenu književnost pripala je Srpskom sabranju "Baštionik" za knjigu Mirka Vukovića "Šipak iz Prebilovaca", a nagradu je dobitniku uručila glavna i odgovorna urednica "Glasa Srpske" Borjana Radmanović Petrović.

 

- Iz zanimljive umjetničke perspektive, romanesknim kolažiranjem, autor nam sugestivno kazuje o svetosti prebilovačkih stradalnika i tako daje upečatljiv prilog našoj kolektivnoj pamtiteljskoj svijesti i kulturi nezaborava, knjiga potvrđuje i snagu literarne riječi na prevažnom poslu otklanjanja nepravde zaborava o srpskim stradalnicima - navodi žiri.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva "Istočno Sarajevo", dobitnik je priznanja "Gomionica" za knjigu "Čarobnjak iz Sumrakovca" Radisava Milića, a nagradu je uručila rukovodilac Sajma knjige Petra Ivić.

- Radi se o knjizi čiji autor znalački vlada zahtjevnom formom književnog teksta za nečitalački naraštaj naših najmlađih, jezikom, stilom, vidovima kazivanja, suptilnim stilizacijama, Milić to postiže efektno i povremeno veoma zavodljivo, knjiga je oplemenjena i ilustracijama Natalije Radovanović - smatra žiri.

 

Priznanje "Stuplje", za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti pripalo je izdavačkoj kući "Laguna" iz Beograda, za knjigu "Portreti junaka i junakinja Dostojevskog", Vladike Maksima.

- Knjiga predstavlja dragocjen prilog tumačenju djela znamenitog pisca iz hrišćanske, pravoslavne perspektive, na lijep način se naslanja na onu liniju tumačenja djela Dostojevskog koji je u srpskoj kulturi zasnovao Justin Popović. To je perspektiva iz koje se junacima Dostojevskog pristupa sa najmanje duhovne razdaljine iz koje se jedino i može sagledati drama i trijumf njihovih egzistencija - naznačio je žiri.

Nagradu je uručila urednica rubrike kultura "Glasa Srpske" Milanka Mitrić.

 

Sajam knjige biće zatvoren u utorak, a dnevni program nastavljen danas, kada će biti održano nekoliko promocija. 

Odmah u 13 časova biće predstavljena didaktička igra "Igralica, pitalica", Gordane Simić, a od 14 časova biće održana emisija BH radija uživo sa sajma, na temu "Značaj književnih nagrada". 

Od 15 časova posjetioci, a najviše oni najmlađi, uživaće u druženju sa piscem Dejanom Aleksićem, koji će predstaviti svoja djela za djecu. 

Na programu od 16 časova je promocija izdanja Udruženja književnika Republike Srpske. Riječ je o djelima "Pomor staraca" Mihajla Orlovića, "Vila sa Čokora" Nede Đukić i "Ruža i trn" Nadice Lukić. 

 

Od 18 časova biće održano predstavljanje romana nagrađenih "Zlatnom sovom" i "Sovicom".

Izdavači i izlagači na ovogodišnjem sajmu su Udruženje izdavača Republike Srpske, Udruženje književnika Republike Srpske, "Akia Mali princ", "Art scena", Antikvarijat "Ramajana", "Book", "Biblioner", "Dereta",  Knjižara i galerija "Riznica" - zadužbina za Kosovo i Metohiju, "Media Publishing", "Edicija", Izdavačko-producentska kuća "Cepelin", Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske i Muzej Republike Srpske. 

Takođe, svoja izdanja predstavljaju "Laguna", "Marso", Manastir Župa Nikšićka, "Milkić izdavaštvo", Ministarstvo odbrane Republike Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, "Mladinska knjiga", "Nova knjiga", Knjižara i antikvarnica "Nostalgija","Only Smiley", Panevropski univerzitet "Apeiron", "Pčelica" i Univerzitet u Banjaluci .

Na zajedničkom štandu ministarstva kulture Srbije izložena su izdanja Udruženja izdavača i knjižara Srbije (Agora, Albatros, Partenon, Begen i drugi) i Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (Arhipelag, Akademska knjiga, Geopoetika, Klio i drugi).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana