Dodijeljena NIN-ova nagrada: Najbolji Islednik Dragana Velikića

Mirna Pijetlović
Dodijeljena NIN-ova nagrada: Najbolji Islednik Dragana Velikića

Beograd - Književniku Draganu Velikiću dodijeljena je NIN-ova nagrada za roman "Islednik" u izdanju "Lagune".

Odluku je donio žiri u sastavu Božo Koprivica (predsjednik), Mihajlo Pantić, Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić i Zoran Paunović.

U najužem izboru su bile i knjige "La Sans Pareille" Milisava Savića (Agora), "Anđeo atentata" Svetislava Basare (Laguna), "Park Logovskoj" Dane Todorović (Geopoetika), "Republika Ćopić" Vuleta Žurića (Službeni glasnik) i "Rajska vrata" Ljubice Arsić (Laguna).

Velikić je NIN-ovu nagradu dobio i 2007. za roman "Ruski prozor", dok je za knjigu "Islednik" već nagrađen "Zlatnim suncokretom" kompanije "Vital" i "Kočićevim perom" za ljeto 2015.

Roman "Islednik", za koji se kaže da je najličniji roman ovog pisca jer u njemu piše o svojoj majci, djetinjstvu, porodici, selidbama, putovanjima, obuhvata period druge polovine prošlog vijeka, a Velikić svoja sjećanja pretvara u rečenice koje podsjećaju na vrijeme koje više ne postoji, kao i na potrebu da sve ostane zapamćeno ili zabilježeno, na portrete gradova i na ljude koji se bore s demencijom.

Ovaj ugledni srpski književnik je bio specijalni gost 20. jubilarnog Sajma knjige u organizaciji našeg lista. A prije samog sajma, Velikić je dobio nagradu "Kočićevo pero" i u intervjuu za "Glas Srpske" je govorio upravo o književnim nagradama i u kojoj mjeri one utiču na pisca.

- Mene nagrade nisu formirale. Pre četvrt veka dobio sam za svoj prvi roman "Via Pula" nagradu "Miloš Crnjanski". A onda je usledio period od dve decenije u kojem sam napisao šest romana i četiri knjige eseja, preveden sam na petnaest jezika, ali sve su me nagrade mimoilazile. U Srbiji se godišnje podeli oko 200 književnih nagrada. Zar mislite da ima toliko pisaca? Moj roman "Ruski prozor" nagrađen je 2008. godine NIN-ovom nagradom i nagradom "Meša Selimović". NIN-ova nagrada je jedina nagrada u Srbiji koja značajno proširuje čitalačku publiku. Ipak, nema te nagrade koja na duži rok može uspostaviti nekog pisca ukoliko nije vlasnik autentičnog književnog sveta - poručio je tada za naš list Dragan Velikić.

Istorijat

NIN-ova nagrada se dodjeljuje od 1954. za najbolji roman godine po ocjeni kritike. Prvi dobitnik je bio Dobrica Ćosić za roman "Koreni", a do sada su NIN-ovu nagradu dobili Oskar Davičo, Živojin Pavlović, Meša Selimović, Miroslav Krleža, Miloš Crnjanski, Slobodan Selenić, Dragoslav Mihailović, Dubravka Ugrešić, Svetlana Velmar-Janković, Grozdana Olujić, Gordana Ćirjanić i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana