Dobrica Erić: Tradicija ispričana kroz stihove

Cvija Mrkonjić
Dobrica Erić: Tradicija ispričana kroz stihove

Gradiška - Knjiga "Brojanice iz Gračanice - povesnica časti i beščašća" pjesnika Dobrice Erića promovisana je u Seferovcima kod Gradiške.

Izdanje za Republiku Srpsku predstavljeno je u četvrtak uveče u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, a recenzenti djela, koje je objavio "Grafomark" iz Laktaša, su prof. dr Ljubomir Milutinović i prof. dr Ostoja Đukić.

- Nisam mogao više da gledam šta se dešava i odlučio sam da kažem istinu o srpskom narodu, posle mnogo laži koje su izrekli o nama - rekao je Erić.

Riječ je o djelu koje je objavljeno i u Srbiji i Crnoj Gori, a pjesnik je najavio i izdanje na ruskom jeziku u saradnji sa Ruskom petrovskom akademijom u Sankt Peterburgu.

- Ova knjiga je pesnička istorija srpskog naroda. Vezana je za srpsku svetinju i tradiciju, tih 1.389 stihova pisao sam 12 godina i spasili su mi dušu i život - kazao je Erić.

Književnik je rekao da vjerovatno neće stvarati nova djela.

- Ne verujem da ću još pisati, smatram da sam sve napisao. Želim da se ova knjiga nađe u što više dečijih ruku i srpskih kuća. Hteo sam da kažem istinu koja će biti što pamtljivija - naveo je Erić.

Iako je autor mnogih stihova za djecu, kazao je da novo štivo nije pisano za njih.

- Za najmlađe nije teško pisati, ako ste sačuvali dete u sebi, ali veoma je odgovorno pisati za decu - smatra pjesnik.

Istakao je da je veliki dio knjige posvećen Republici Srpskoj, ali i Jasenovcu i Donjoj Gradini. Na promociji je bio i gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, kao i brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života RS.

Citat

- U knjizi sam naveo i citat Martina Luter Kinga, koji govori o tome kako se ljudi neće stideti zlodela nečasnih, već zastrašujućeg ćutanja dobrih i časnih - kazao je Dobrica Erić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana