Dobrica Ćosić živi u besmrtnim djelima

Priredila: Cvija Mrkonjić
Dobrica Ćosić živi u besmrtnim djelima

Banjaluka - Na današnji dan davne 1921. godine rođen je jedan od najvećih srpskih pisaca druge polovine 20. vijeka Dobrosav Dobrica Ćosić, autor besmrtnih djela "Koreni" i "Vreme smrti".

Iako njegovi prvi prozni radovi nisu skrenuli naročitu pažnju književne kritike, iz njegovog pera poteklo je djelo "Daleko je sunce", koje ga je 1951. godine uvelo u domaću i svjetsku književnost. U ovom romanu pisac evocira svoje ratničko iskustvo iz Narodnooslobodilačke borbe i slika moralnu i psihološku krizu ličnosti u uslovima rata.

Ohrabren početnim književnim uspjehom, Ćosić počinje uporno da radi na upoznavanju moderne domaće i evropske proze, te filozofske i sociološke naučne misli, što mu je omogućilo da svojim budućim djelima dospije u vrh srpske književnosti i da značajno pregraniči nacionalne međe.

I dok su sadržinu pomenutog romana činili najsvježiji događaji nacionalne istorije, roman "Koreni", objavljen 1954. godine, uzima građu iz stvarnosti Srbije s kraja 19. vijeka.

Ovime Ćosić postaje slobodan umjetnik, nižući kultne knjige jednu za drugom, a njegove "Deobe", "Vreme smrti", "Vreme zla", roman "Bajka", "Piščevi zapisi" i druge knjige do sada su pročitale brojne generacije. Posljednji njegov roman objavljen je 2011. godine, tri godine prije nego što je preminuo, i nosi naziv "U tuđem veku", a u pitanju je dnevnik bivšeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije i književnika Dobrice Ćosića.

Ovaj velikan pisane riječi nije bio samo pisac, romansijer i esejista, već i politički i nacionalni teoretičar, te redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti. Bio je narodni poslanik u skupštinama Narodne Republike Srbije i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Od 1992. do 1993. godine bio je prvi predsjednik Savezne Republike Jugoslavije.

Dobrica Ćosić dobitnik je pregršt nagrada i priznanja, a neke od najznačajnijih nagrada koje je dobio za književnost su NIN-ova nagrada, Povelja Zadužbine Jakova Ignjatovića iz Budimpešte, "Njegoševa nagrada", specijalna "Vukova nagrada", "Kočićevo pero", "Meša Selimović" i "Svetozar Ćorović". Prvi je dobitnik nagrade "Puškin" za izuzetne zasluge u književnosti, a nagrađen je 18. maja 2010. u Moskvi.

Ćosić je tri puta nominovan za Nobelovu nagradu, a predložile su ga francuske i britanske institucije.

Koliki je značaj ovog pisca govori i to što je ugledni švajcarski list "Nuvo Kotidijen", na osnovu ankete među čitaocima u toj zemlji, početkom maja 1996. proglasio njegov roman "Vreme vlasti" jednim od sedam najboljih evropskih romana.

Dobrica Ćosić preminuo je 18. maja 2014. u Beogradu u 93. godini, a sahranjen je na beogradskom Novom groblju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana