Dobar, loš, zao uz tambure

Aleksandra Glišić
Dobar, loš, zao uz tambure

Banjaluka - Muzičari, članovi Evropskog omladinskog tamburaškog orkestra, stvorili su pravu notnu čaroliju u kojoj je uživala publika na zatvaranju Međunarodnog festivala tambure u Banjaluci.

Dvodnevni festival "Veče uz tamburu", koji je završen u subotu uveče, okupio je majstore struna iz regiona, a posebnu draž dao je nastup mladih muzičara iz nekoliko evropskih zemalja. Evropski omladinski tamburaški orkestar čine umjetnici iz Češke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore.  Orkestrom diriguju eminentna imena iz svijeta tambure, Franjo Slavko Batorek iz Osijeka, Tomislav Galić iz Požege, Stipan Jaramazović iz Subotice, Budimir Stojanović iz Beograda i Jovan Travica iz Novog Sada. Na nastupu u Banskom dvoru dirigovala je i Jelena Jovanić.

Publika banjalučkog festivala imala je priliku da u koncertnoj dvorani Banskog dvora kulturnog centra čuje nove kompozicije sa repertoara ovog orkestra. Na sceni su se smjenjivali zvuci klasične, filmske, popularne, narodne i starogradske muzike. Međutim, najviše aplauza i simpatija izazvalo je izvođenje kompozicije "Dobar, loš, zao" iz istoimenog kultnog filma slavnog reditelja Serđa Leonea. Kao solisti nastupili su Aleksandra Radović, Maria Stavropoulos, Mia Dimšić i Dejan Petković.

Direktor banjalučkog Gradskog tamburaškog orkestra Spomenko Guzijan, koji je organizator festivala, podsjetio je na značaj njegovanja ove vrste muzike, ali i na uspjehe koje je njihov ansambl postigao.

- Učestvovali smo na mnogim međunarodnim tamburaškim festivalima, dobili brojne nagrade i priznanja. Prošle godine osvojili smo prvo mjesto na tamburaškom festivalu u Rumi - kaže Guzijan.

Pokrovitelji festivala "Veče uz tamburu" su Grad Banjaluka i

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Učesnici

Prve festivalske večeri osim domaćina nastupila su još četiri ansambla među kojima su Ženski tamburaški orkestar "La Banda" iz Novog Sada i Tamburaški sastav "Posegana" iz Požege. Predstavili su se i Tamburaški orkestar Kulturnog centra Begeč u Vojvodini i Tamburaški sastav "Pleter" iz Osijeka. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana