Dnevnik mašinovođe favorit gledalaca za srpskog kandidata za prestižnog Oskara

Priredila: Aleksandra Madžar
Dnevnik mašinovođe favorit gledalaca za srpskog kandidata za prestižnog Oskara

Beograd - Baš kao i svake godine u ovo vrijeme, filmska domaća javnost ne spava mirnim snom, jer su u toku nominacije i odluke koji će to filmovi sljedeće godine u februaru biti prikazani u Los Anđelesu na platnu od posebnog značaja, na dodjeli "Oskara".

Sreću da uđu u uži krug u skladu sa pravilima američke i pravilnikom naše Akademije, ove godine imalo je pet filmova. Ostvarenja "Vlažnost" Nikole Ljuce, "Dnevnik mašinovođe" Miloša Radovića, "Dobra žena" Mirjane Karanović, "Igra u tami" Juga Radivojevića i "Isceljenje" Ivana Jovića kandidati su za izbor domaćeg predstavnika za 89. "Oskara", u kategoriji "Nagrada za najbolji dugometražni film van engleskog govornog područja". Ako je suditi po komentarima na društvenim mrežama, kada su se pojavila imena kandidata, velike simpatije pokupio je film "Dnevnik mašinovođe", u kojem jednu od glavnih uloga tumači Lazar Ristovski. Godina 2016. bila je uspješna i za reditelja Ljucu, jer je "Vlažnost" prikazana na prestižnom filmskom festivalu u Berlinu. Film "Dobra žena" beogradske glumice i rediteljke Mirjane Karanović dobio je nagradu "Zlatna arena" za najbolji film u konkurenciji hrvatskog programa - manjinske hrvatske koprodukcije, na 63. pulskom filmskom festivalu. Zanimljivo je i ostvarenje Juga Radivojevića "Igra u tami", koje je reditelj oživio na filmu iz pozorišne predstave. Jovićevo "Isceljenje" prikazano je na ovogodišnjem FEST-u, a pobjednik je na filmskom festivalu u Skoplju.

Stručni obor pregledaće prijavljene filmove od 31. avgusta do 2. septembra u bioskopu "Cinepledž Roda" i nakon stručne rasprave, u skladu sa pravilima Akademije, izglasaće našeg predstavnika. Akademija filmske umjetnosti i nauke Srbije imenovala je 19 akademika filmske umjetnosti za članove stručnog odbora Akademije, koji nisu u sukobu interesa sa nekim od pet filmova u izboru, a koje je odobrila i sama Američka filmska akademija. Predsjednik stručnog odbora je filmolog dr Petar Volk, a među članovima su Božidar Nikolić, Darko Bajić, Boban Skerlić, Tanja Bošković....

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana