“Dnevnik 1994-1998” Živojina Pavlovića objavljen u izdanju “Agore”: Promišljanja o ratu i ljudima

Ilijana Božić/Agencije
“Dnevnik 1994-1998” Živojina Pavlovića objavljen u izdanju “Agore”: Promišljanja o ratu i ljudima

BANjALUKA - “Dnevnik 1994-1998” Živojina Pavlovića srpskog reditelja “crnog talasa” jugoslovenskog filma, čovjeka koji je bio književnik i slikar, objavljena je u izdanju Izdavačke kuće “Agora” iz Zrenjanina.

Djelo je priredila piščeva supruga Snežana Lukić-Pavlović, a ova knjiga veoma je značajna za srpsku kulturu, jer donosi priče koje su se dešavale u posljednjih pet godina života ovog velikog intelektualca. Njegova razmišljanja i zapažanja o svijetu i životu bila su originalna te je i stoga ovo djelo dragocjeno.

U ovom dnevniku pisac se bavi svakodnevnom realnošću, građanskim ratom u Jugoslaviji, razmišljanjima na različite životne teme, citiranjem brojnih poznatih i nepoznatih ljudi te objavljivanjem tuđih i svojih tekstova i intervjua.

Kako pišu srpski mediji Živojin Pavlović je jedno vrijeme prestao da vodi dnevnik, ali je ponovo počeo onog trenutka kada su počela dramatična dešavanja u BiH.

Snežana Lukić-Pavlović je o “Dnevniku 1994-1998” govorila za srpske medije i otkrila je da se prvi dio, u kojem se govori o ratnim dešavanjima u BiH,  zove “Stope boga Marsa”.

- Pratio je neprekidno ta ratna zbivanja i u tom delu ima manje razmišljanja na druge teme koje se javljaju u kasnijem periodu. Rano je ustajao, uvek bi nešto zapisivao i smatrao bi da mu je dan propao ako nije bar nešto napisao. Kao u onoj latinskoj izreci “Nijedan dan bez napisane crte” - rekla je Lukić-Pavlovićeva srpskim medijima.

Tako je Živojin Pavlović poput ratnog izvještača povodom rata u BiH 3. maja 1994. godine zapisao “Čemu je ovaj rat paravan? Interesima Evrope? Strateškim aspiracijama Amerike? Vlastoljubivim ambicijama feudalnih tirana raspadnute SFRJ?... Ili se iza zamršenih tokova novca i sukoba tajnih obaveštjanih i kontraobaveštajnih službi krije temeljni ljudski faktor: nemogućnost daljeg podnošenja mira.”

U svojim zapisima govorio je i o Mirku Kovaču i Matiji Bećkoviću, ali i o srpskom mentalitetu i čežnji za evropskom kulturom. Budući da je imao zdravstvenih problema i o tome je pisao u svom dnevniku. “Dnevnik 1994-1998” objavljen je u tvrdom povezu i ima 576 strana.

Živojin Pavlović ima posebno mjesto u srpskoj kulturi zato što nije pripadao nikome, nijednoj struji i uvijek se trudio da bude svoj.

Djelo

Živojin Pavlović dvostruki je dobitnik Ninove nagrade, za romane “Zid smrti”  i “Lapot”. Bio je jedan od vodećih reditelja crnog talasa, a najpoznatiji njegovi filmovi su “Kad budem mrtav i beo”, “Buđenje pacova”, “Povratak”, “Hajka”, te “Zaseda”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana