Đorđe Nešić: Riječi sačuvane od crne rupe zaborava

J. P.

Banjaluka - Pjesnički opus i zavičajni rječnik s ušća Drave u Dunav "Luk i voda" pjesnika Đorđa Nešića predstavljen je studentima Filološkog fakulteta u Banjaluci.

Profesor Ranko Popović je u četvrtak uveče studentima predstavio rad, kako je rekao, jednog od najznačajnijih srpskih pjesnika.

- Riječi nepovratno nestaju, ako nema onih da ih zabilježe i ožive od crne rupe zaborava. Ova knjiga je značajna, jer predstavlja jedinstven poduhvat u posljednjih 20 godina. Zanimljiva je zato što niko nije napisao zavičajni rječnik od 500 strana - rekao je Popović.

Pjesnik Đorđe Nešić je istakao da je djelo upravo zbog toga i dobilo ironičan naziv "Luk i voda".

- Pokušao sam da izbjegnem patetiku i predstavim ga kao beznačajno, a ono je u stvari pokušaj spasavanja duše od teških tema. Prožeto je zaboravljenim i nestalim riječima. Ovaj deskriptivni rječnik skreće pažnju na literarizaciju i ima oko 1.500 odrednica - rekao je Nešić.

Prvo izdanje rječnika "Luk i voda" izašlo je u Zagrebu 2004, a promovisano u Dalju, pjesnikovom zavičaju. Đorđe Nešić je dobio 1985. "Brankovu nagradu", a 2010. nagradu "Sava Mrkalj".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana