Đorđe Jovančić: Pjesmom Bez imena osvaja Evropu

Aleksandra Madžar
Đorđe Jovančić: Pjesmom Bez imena osvaja Evropu

Istočno Sarajevo - Kompozicije mladog kompozitora Đorđa Jovančića oživjele su na scenama u Bazelu, Njujorku, Moskvi, Cirihu, a nisu izostale ni nagrade na evropskim takmičenjima.

Oktobar je bio značajan za stvaralački rad ovog talentovanog muzičara iz Istočnog Sarajeva jer je njegova pjesma "Bez imena" doživjela praizvedbu u Bazelu. Riječ je o kompoziciji koja je pisana za kamerni sastav (flauta, oboa, harmonika, kontrabas i klavir). 

- Vijest da je moja kompozicija osvojila posebno novčano priznanje na takmičenju mladih kompozitora do 30 godina u Cirihu bila je za mene najprijatnije iznenađenje - kaže Jovančić.

Takmičenje organizuje evropski ansambl za savremenu akademsku muziku "Pre-Art", a Jovančić se tako našao rame uz rame za mladim talentima iz cijele Evrope.

Uspješna i kreativna godina za Jovančića je počela još 31. januara kada se njegova klavirska kompozicija "Just a minute and a half" začula sa scene čuvenog "Karnegi hola" u Njujorku u izvođenju profesora Muzičke akademije u Sarajevu Dragana Opančića.

- Neopisivu radost osjetio sam kada je u maju moj "Ciklus solo pjesama" za harmoniku i sopran praizveden u Moskvi. Ciklus su izvele profesorke sa Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu mr Klaudija Krkotić, sopran i mr Danijela Gazdić, harmonika - kazao je Jovančić.

Svoj talenat nesebično prenosi na mlađe muzičare preko škole pjevanja "Bejzik", koja djeluje u okviru Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

- Škola djeluje kroz više odsjeka pjevanja, a mališani imaju priliku da se pridruže dječijem i omladinskom horu i da na taj način pokažu svoje glasovne sposobnosti - kaže Jovančić.

Nizu uspjeha mladi muzičar je krajem oktobra dodao nagradu za najbolju muziku i nagradu dječijeg žirija za pjesmu "Simfonija za mamu". Pobjedničku pjesmu izvela je učenica "Bejzika" Tamara Malidžan na 14. internacionalnom dječijem festivalu "Šta se pjesmom sanja" u Goraždu. Na istom festivalu Jovančićev učenik Danis Begović dobio je nagradu za najboljeg debitanta.

- Aktivan sam i u a kapela grupi škole "Bejzik", gdje sam angažovan kao pjevač (tenor), aranžer i producent. Raduje me što imamo mnogo nastupa i poziva za gostovanja - kazao je Jovančić.

Novi projekat

- Angažovan sam na projektu primijenjene muzike, radim audio-dizajn za popularnu emisiju na državnoj televiziji, ali ne smijem da otkrijem više informacija. Osim toga, mnogo vremena provodim u studiju i komponujem. Najvažnije mi je da mi sve to pričinjava zadovoljstvo - kazao je Đorđe Jovančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana